Poslovnik i Ustav
239

Danijela Kristić objavila dokumente i objasnila ko je legalni predsjedavajući Skupštine KS

A. D.
Vibor Handžić i Danijela Kristić
Vibor Handžić i Danijela Kristić
Danijela Kristić iz Naroda i pravde objavila je dokumentaciju da bi, kako je naglasila, pokazala javnosti ko je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.
Među dokumentacijom koju je objavila na svom Facebook profilu je odluka o izboru predsjedavajuće od 27. decembra na kojoj stoji njeno ime.

Također, objavila je i zapisnik sa sastanka sada već bivšeg predsjedavajućeg Skupštine KS i lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića na kojem su, pored nje bili i drugi dopredsjedavajući Vibor Handžić (Naša stranka) te sekretarka Skupštine Almira Kulovac - Šetkić.

Zanimljivo je da je ovaj zapisnik protokolisan 26. decembra, iako se sam sastanak desio 27. decembra.

U njemu je istaknuto kako Konaković "iz ličnih razloga" više ne želi biti predsjedavajući, nakon čega je izglasano da to bude Kristić.

"Obzirom da se u javnosti već nekoliko dana polemiše o tome, ko je zapravo legalan a ko nelegalan predsjedavajući Skupštine, želim svima da objasnim. U skladu sa Poslovnikom Skupštine, Član 10. definisan je izbor predsjedavajućeg. Naime, Skupština potvrđuje izabrane kandidate a kandidati između sebe biraju predsjedavajućeg, te samo o tome obavještavaju Skupštinu. Svi zastupnici su 27. decembra 12 sati putem maila dobili zapisnik sa sastanka rukovodstva, na koji je bila pozvana i dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić, međutim, ona se nije odazvala. Odluku i sve popratne dokumente su svi dobili u 12 sati putem službenog maila Skupštine KS", navela je Kristić.

Obzirom da se u javnosti već nekoliko dana polemiše o tome, ko je zapravo legalan a ko nelegalan predsjedavajući SKS,...

Posted by Danijela Kristić - Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo on Friday, January 3, 2020
Citirala je i Ustav Federacije BiH.

"Ustav Federacije BiH je potpuno konsekventan kada u svim slučajevima odlučivanja o interesima konstitutivnih naroda ne propisuje mogućnost većinskog preglasavanja. Takav je slučaj i sa ustavnom odredbom relevantnom za ovaj ustavnosudski spor, koja glasi: Tri kandidata koja potvrdi skupština kantona odlučuju između sebe ko će biti predsjedavajući.“ (član V.7.(5) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine), jer se ona bazira na ravnopravnom položaju svakog konstitutivnog naroda. Polazeći od toga da ni Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, ni Ustav Zeničko-dobojskog kantona ne predviđaju drugačije rješenje osim zajedničke odluke, u ovom slučaju dva nominirana kandidata, Vijeće smatra da nominirani kandidati moraju uložiti svaki napor da dođu do zajedničke odluke. " Pričekat ćemo i objavu u Službenim novinama, te im poručujem da ukoliko imaju nešto protiv toga, neka se obrate Ustavnom sudu", navela je Kristić.

Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo, koju čine SDA, SBB i DF, u subotu 28. decembra je izabrala zastupnika SDA Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

Iz Četvorke su najavili pokretanje krivične odgovornosti protiv Smiljane Viteškić, jer smatraju da je neovlašteno i nezakonito zakazala navedenu sjednicu sa pozivom bez pečata i bez saglasnosti kolegija skupštine. S druge strane Čelik je danas pozvao "one koji su zarobili pečat", da ga vrate kako bi Skupština normalno funkcionisala". Iz Kluba SDA ovo spočitavaju Konakoviću.