Za Klix.ba
29

Daniel Serwer o izborima: Politički sistem u BiH uvijek nagrađuje nacionalne stranke

Piše: A. D.
Daniel Serwer
Daniel Serwer
Daniel Serwer, ugledni američki ekspert za Balkan i profesor na američkom Univerzitetu "John Hopkins", prokomentirao je za Klix.ba rezultate izbora u BiH, ali i inormacije o izbornoj krađi.

Govoreći o Miloradu Dodiku koji je izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda te činjenici da je on ranije govorio o neodrživoj BiH, a sada će biti jedan od članova njenog Predsjedništva, Serwer je rekao da će biti ozbiljan problem ako bude svoju poziciju koristio za sprečavanje funkcionalnost BiH. No naglasio je da treba tek vidjeti hoće li se to desiti.

Prokomentirao je i napade na Željka Komšića koji je novi član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, a posebno iz struktura HDZ-a.

"To su svakako žestoke kritike. Ali, oni su izgubili. Možda bi trebali brinuti o svom programu koji žele implementirati, a ne o tome da li je ovo neki udarac za Dragana Čovića. Mene ne iznenađuje reakcija hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, jer je i on iz HDZ-a", smatra Serwer.

Što se tiče izbornih prevara, rekao je da se oslanja na podatke OSCE-a te da za sada ne postoje informacije da je na izbore u velikoj mjeri utjecala izborna prevara.

"Najveći problem izbora u BiH je politički sistem koji uglavnom nagrađuje nacionalne stranke koje kontroliraju tokove u državi. Međutim, birači uvijek imaju opcije kada izađu na izbore. Mislim da ih ne koriste u mjeri u kojoj bi mogli", zaključio je Serwer.