BiH
0

Dani sporta i zdravlja održani u Kulturnom centru "Kralj Fahd"

Klix.ba
U protekloj sedmici je Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije - Kulturni centar "Kralj Fahd" upriličio nekoliko aktivnosti u okviru Dana sporta i zdravlja.

U duhu namjere Centra da pruži sadržaje prikladne za što više različitih kategorija društva, ovogodišnji dani sporta i zdravlja su bili posvećeni djeci školske dobi i studentima.

U utorak je doc. dr. Jasmina Đeđibegović, profesorica na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, održala predavanja na temu "Zdrava prehrana djece školske dobi" na kojem je skrenula pažnju na važnost ishrane u osiguravanju normalnog rasta i razvoja kao i formiranje zdravih prehrambenih navika i životnog stila koji se često zadržava i kasnije kroz život. Centar je u konsultaciji sa dr. Đeđibegović pripremio zdrave lunch pakete kao i popratne brošure za sve prisutne.

Nakon predavanja, odigrane su utakmice između Škole nogometa "Mlade nade" i Škole nogometa "Dribling" u dvije kategorije prema uzrastu djece. Direktor Kulturnog centra i ataše za kulturu prof.dr. Khalid AdDamigh se obratio prisutnima ističući važnost sporta i spremnost Centra da uvijek podrži ovakve aktivnosti nakon čega su uručene medalje za oba tima.

U četvrtak je evropski judo prvak i profesor na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj doc.dr. Amel Mekić održao predavanje na temu "Suplementi u svakodnevnoj ishrani". Prisutnima se obratio prof.dr. Khalid AdDamigh i dr. Murat Muhamed Radmanović, bivši ambasador BiH na Bliskom istoku, te predsjednik nekoliko sportskih saveza.

Zanimljivo predavanja dr. Mekića je bili popraćeno pitanjima zainteresirane publike o efektima suplemenata. Nakon predavanja je održana utakmica ekipe Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka nakon čega su uručene medalje i zahvalnice timovima.