Sramotan čin
1k

Danel Rajković izvršio veliku nuždu na ulazu džamije u Gacku

Klix.ba
Danel Rajković, koji je već u nekoliko navrata prijetio imamu Emiru ef. Nuhiću iz Bosanskog Novog, nedavno je na samom ulazu u Mehmed-aginu džamiju u Gacku, centralnu džamiju u ovom kraju, izvršio veliku nuždu te je putem Facebooka ponovo uputio prijetnje ovom vjerskom službeniku.
Sadet ef. Bilalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gacko i imam džemata Mehmed-agine džamije, naveo je kako ga je ovaj prizor šokirao, ali je dodao kako je zabrinutiji zbog konstantnih i opsesivnih prijetnji koje Rajković već duži vremenski period upućuju ef. Nuhiću.
Prijetnje Emiru ef. Nuhiću
Prijetnje Emiru ef. Nuhiću

"Ja smatram da je važnije od bilo čega drugog istaći da se radi o psihičkom bolesniku. To je čovjek koji je rođenom ocu bacio bombu pod prozor, kojem je kasnije nanio i teške tjelesne povrede. To ne može biti normalan čovjek. Danel Rajković je u prošlosti bio poznat po verbalnim prijetnjama, posebno imamu Emiru ef. Nuhiću, a sada je počeo i s fizičkom agresijom. Čim je s ovim krenuo, on je sposoban da i na džamiju baci bombu, zapali, na drugi način skrnavi i to je dosta veći problem", rekao je u telefonskom razgovoru za Klix.ba ef. Bilalić.

Poznavajući genezu dugogodišnje bolesti Danela Rajkovića, on govori da je zabrinjavajuće kako nadležne socijalne ili zdravstvene službe ne poduzmu konkretne korake kako bi se ta osoba adekvatno zbrinula i sklonila s ulice kako bi se spriječili novi incidenti.

"On predstavlja opasnost za sve u okolini, ne samo za muslimane. Pohvalno je to što mi je odmah danas došao gatački paroh Velimir Kovač, koji je izrazio žaljenje, ali u isto vrijeme i zabrinutost te podršku zbog cjelokupne situacije. Također, zvale su me i kolege sveštenici iz Mostara, otac Danimir iz Blagaja koji je također nedavno imao sličan problem. Svako razuman je to osudio i to je najpozitivnije u cijeloj priči", dodaje on.

Sadet ef. Bilalić govori kako se ovakve osobe uvijek mogu zloupotrijebiti u različite svrhe, ali podvlači kako su u napade na vjerske objekte bili uključeni uglavnom maloljetnici ili psihički bolesnici te da se rijetko radilo o izravnoj nacionalnoj netrpeljivosti.