Udruženje "Žena žrtva rata"
9

"Današnjom odlukom legalizovan genocid izvršen tokom 1992."

FENA
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Pretresno vijeće Haškog tribunala današnjom odlukom je legalizovalo genocid izvršen tokom 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom, saopćeno je iz Udruženja "Žena žrtva rata".

"Međunarodna zajednica i Haški tribunal, kukavički su poklekli pred najvećem krvnikom Balkana Radovanom Karadžićem. Današnja odluka je vjetar u leđa itekako živućoj kontinuiranoj velikosrpskoj politici skovanoj u Beogradu, širenoj po BiH i izgleda, prećutno odobrenoj u međunarodnim krugovima", navodi se u saopćenju.

Ističe se da ta ista međunarodna zajednica nije spriječila genocid i agresiju '92., "pustila je da nad nesrpskim stanovništvom posebno Bošnjačkim izvrše genocid i danas su ga legalizovali".

"Ovakvom odlukom, porodice žrtava i svi koji su preživjeli golgotu i strahote zločina genocida tokom 1992. godine, izdane su po drugi put, ali, ovoga puta zauvijek".

Tribunal u Hagu i svi predstavnici međunarodne zajednice itekako dobro znaju da je genocid u Srebrenici u julu 1995. godine bio samo veliko krvavo finale već viđenog i izvršenog genocida u Višegradu, Foči, Prijedoru, Zvorniku, Brčkom, Vlasenici, Sanskom Mostu i drugim mjestima, koja su potpuno etnički očišćena progonom i masovnim ubistvima“, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je međunarodna zajednica izbjegavala dugo vremena zločin agresije i genocida u Srebrenici nazvati pravim imenom, „jer bi to priznanje značilo minimum njenog angažmana, koji bi podrazumijevao neku intervenciju, što je svijet, sad nam je jasno, želio izbjeći“.

"Mi istinu odavno znamo. Poslije toliko godina strpljivog čekanja da pravda bude zadovoljena suđenjem onima koji su najodgovorniji, nemamo više čemu da se nadamo. Možemo samo da se bojimo za budućnost naše djece i unučadi".

"Jer, čim jedan genocid počne da se zaboravlja, istog trenutka počinje drugi. Presuda za genocid 1992. godine bila bi neoboriv pravni, sudski pečat o genocidnoj namjeri realiziranoj u proljeće i ljeto 1992. godine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH“, navodi se u saopćenju.