Bošnjački oficir za vezu s Hagom
9

Amir Ahmić: Odluka u slučaju "Karadžić" je sramotna

Anadolija
Amir Ahmić (Foto: Anadolija)
Amir Ahmić (Foto: Anadolija)
Bošnjački oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić kazao je u ekskluzivnom razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da je sramna današnja odluka Sudskog vijeća Haškog tribunala da nema dovoljno dokaza da su srpske snage pod vodstvom Radovana Karadžića izvršile genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

"Ovo je sramota i Haškog tribunala i njegovog osnivača. Čekali smo 17 godina Karadžića da bi nam sudija O-Gon Kvon sve to tek sada rekao. To je sramota", izjavio je Ahmić za AA.

Podsjetio je da Haško tužilaštvo od svog osnutka dokazuje genocid u BiH koji se desio nad Bošnjacima i Hrvatima.

"Optužnica protiv Karadžića i Ratka Mladića je podignuta 1995. godine. Sada smo dočekali trenutak da nam korejski sudac i kompanija kažu da ta optužnica uopće nije imala temelja!? Dozvolilo se da se kaže kako Karadžić nije počinio genocid! Dakle, čekali smo jedno sudsko vijeće da bi nam, na sredini postupka, kazalo da je optužnica podignuta protiv Karadžića neutemeljena i da nema dokaza za genocid!? Čekali su 17 godina da nam kažu tu sramotu i to danas u sudnici Haškog tribunala. Haško tužilaštvo mora se žaliti i pokušati da ovo promijeni. U slučaju da se ne promijeni ovakav stav, onda je iluzorno očekivati išta u slučaju "Mladić" gdje se optužnica odnosi na genocid u istim općinama kao u slučaju Karadžića", smatra Ahmić.

Tvrdi da ne može govoriti o političkim utjecajima u ovom slučaju, ali ističe da postoji kontinuitet negiranja genocida nad Bošnjacima iz krugova međunarodne zajednice.

"Taj kontinuitet je bio prepoznatljiv i u toku agresije na BiH i prilikom sklapanja Dejtonskog sporazuma, pa i ovih dana. Ovo što se dešava preko međunarodnih sudova, sudova Ujedinjenih naroda (UN), kao što su Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY), samo je finalizacija jednog kontinuiteta negiranja genocida nad Bošnjacima kroz presude Haškog tribunala. Slično se desilo u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid, kao i u nekoliko drugih presuda. Ponavljam, kontinuitet jedne politike završio je na način da nam je sudija Korejanac rekao da je optužnica koja je podignuta 1995. godine - iluzorna", naglašava Ahmić.

Sve ovo, napominje Ahmić, podsjeća na politiku najvećeg dijela međunarodne zajednice. Ne čudi, jer je ona projicirana upravo kroz organe UN-a-.

"Očekivali smo da će Tribunal ispraviti te greške iz prošlosti i ranijih presuda, te dozvoliti da se proces protiv Karadžića dovede do kraja. Šta smo radili 17 godina!? Nadali se da možemo nešto dokazati. Od toga nema ništa, rekao nam je Kvon. Ako Tužilaštvo žalbom ne vrati ovu stvar na početak, iluzorno je bilo šta očekivati od slučaja "Mladić". Mislim da se ova stvar, kada je u pitanju genocid u BiH, nažalost, privodi kraju", podvukao je Ahmić.

Na pitanje da li očekuje žalbu Haškog tribunala, Ahmić je pojasnio da se žalba može uputiti na svaku odluku Sudskog vijeća.

"Istina, u Historiji tribunala nikada se nije desilo da se nakon takozvane međupresude, u sredini postupka, podnosi žalba. Ali, se nikada nije desilo da je Sudsko vijeće uradilo ovakvo nešto. Nešto slično desilo se u slučaju "Jelisić", ali je Žalbeno vijeće kasnije zaključilo da je Sudsko vijeće napravilo grešku. Naravno, tad samo, 1998. godine, izgubili presudu za genocid upravo zbog stava da za njega nema dokaza. Rečeno je da je napravljena greška, ali slučaj nisu vratili na ponovni postupak. Sad nam se slična stvar desila", odlučno kaže Ahmić.

Pretresno vijeće Haškog tribunala djelomično je danas prihvatilo Karadžićev zahtjev po pravilu 98 bis i donijelo oslobađajuću presudu po tački 1. optužnice, koja je bivšeg predsjednika Republike Srpske teretila za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina. Drugi zahtjevi optuženog su odbijeni, tako da Karadžiću ostaje da izvodi svoje dokaze po ostalih 10 tačaka optužnice, uključujući i onu koja ga tereti za genocid u Srebrenici.