VSTV
1

Danas završne riječi u postupku protiv tužioca Gorana Salihovića

SRNA
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i odbrana danas će, bez prisustva javnosti, iznijeti završne riječi u postupku koji se vodi protiv suspendovanog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Nakon ročišta održanog 29. maja, koje je bilo zatvoreno za javnost, Salihović je izrazio nadu da će biti oslobođen svih optužbi.

"Nijedan dokaz tužioca koji je do sada iznesen nije dokazan i očekujem da će tužba biti odbačena. Ovo je blam od tužbe koji mora biti ispravljen. Ako se vodi disciplinski postupak protiv glavnog tužioca za ovakve stvari, možete misliti šta mogu očekivati ostale sudije, tužioci i građani. Povjerenje u pravnu državu možemo potpuno izgubiti", rekao je tada Salihović novinarima.

Prethodno ročište počelo je saslušanjem novinara Mate Đakovića, koji je naveo da je svjedočio o transkriptima razgovora između njega, Salihovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji su objavljivani u medijima.

Đaković je dodao da su transkripti nastali u martu i aprilu prošle godine, nakon Salihovićevog gostovanja u emisiji "Telering".

Salihovićev branilac Rifat Konjić rekao je da su tužilac Tužilaštva BiH Ćazim Hasanspahić i stručni savjetnik u Tužilaštvu BiH Mirza Jamaković svjedočili na okolnosti rada na predmetu "Bobar banka".

Disciplinska komisija odbila je saslušanje direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića, koji su već dva puta pozivani, a nisu bili u mogućnosti da se odazovu.

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, te da je omogućio vršenje dužnosti tužioca licima koja za to nisu zakonom ovlaštena i da se miješao u postupanje sudije ili tužioca.

Salihović je osumnjičen i za namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, unapređenjem i napredovanjem u službi ili bilo kojim drugim oblastima koje su u nadležnosti VSTS-a, te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Početak iznošenja završnih riječi zakazan je za 9:00 sati.