Vruće teme
17

Danas zasjeda Senat UNSA: U fokusu sukob između Univerziteta i Kliničkog centra u Sarajevu

M. A.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Zbog nastavka sukoba između Univerziteta u Sarajevu i Kliničkog centra u 10 sati će biti održana hitna sjednica Senata UNSA na kojoj će se razgovarati o nepotpisivanju ugovora između Rektorata i KCUS-a te obustavi nastave na fakultetima medicinske grupacije.
Od početka novembra blokirano je odvijanje nastave za studente medicine, stomatologije i zdravstvenih studija na Kliničkom centru u Sarajevu, što je zapravo rezultat sukoba i neriješenih pitanja rektorata UNSA i rukovodstva KCUS-a.

Podjećamo da je odluku o prekidu nastave donijelo Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta čiju većinu čine upravo uposlenici KCUS-a.

Također, za Klix.ba jučer je rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao kako neće doći do potpisivanja obavezujućeg ugovora između Rektorata i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu čime bi se omogućio početak nastave te je dodao kako će na današnjoj sjednici o ovoj odluci obavijestiti i članove Senata.

Kako su ranije izjavile dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semra Čavaljuga i direktorice KCUS-a Sebija Izetbegović, potpisivanje ugovora učinilo bi rad profesora zakonitim jer bi u protivnom inspekcija mogla kazniti uposlene.