Programski skup
967

Danas veliko okupljanje lidera SDA u jeku još većih stranačkih turbulencija

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) održat će danas veliki programski skup u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu sa početkom u 13 sati. Planirano je da se predstave rezultati rada ove stranke, kao i politika za naredni period.

Prisutnima će se obratiti predsjednik SDA Bakir Izetbegović gdje će u dužem izlaganju osim predstavljanja rada ove stranke, iznijeti poglede i stavove u odnosu na aktuelna politička pitanja i predstaviti politiku za naredni period, kao i politiku vezanu za izborni proces.

Osim Izetbegovića prisutnima će se na skupu obratiti i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji će predstaviti rezultate rada centralnog organa državne izvršne vlasti, kao i premijer FBiH Fadil Novalić koji će također iznijeti postignute rezultate rada Vlade Federacije BiH.

Osim programskog skupa u Olimpijskoj dvorani Zetra planirana je još jedna aktivnost ove stranke, a to je sjednica Glavnog odbora SDA sa početkom u 15 sati.

Na skup je pozvana infrastruktura stranke od općinskog do državnog nivoa, a u ime kantonalnih premijera moguće je da će se obratiti Bego Gutić koji će predstaviti rezultat Vlade Tuzlanskog kantona na čijem se čelu nalazio.

Podsjetimo, trenutno se unutar SDA dešavaju velike promjene, pogotovo kada je riječ o njenim članovima. Poznato je da je Elmedin Konaković podnio ostavku na sve funkcije u stranci SDA i napustio je te nakon toga osnovao novu "Narod i pravda".

Također Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo napustila su trojica zastupnika i to Kemal Ademović, Elvedin Okerić i Amel Mekić.

Jučer je i Amir Zukić podnio ostavku na mjestu glavnog sekretara SDA za kojeg je Predsjedništvo SDA prije godinu donijelo odluku o suspenziji s ove pozicije i to nakon što je uhapšen u okviru akcije "Bosna" zbog ilegalnog zapošljavanja u javnim preduzećima.

Smijenjen je i Bego Gutić premijer Tuzlanskog kantona, a iz stranke je isključeno nekoliko osoba, kao što su Mirsad Kukić smijenjeni predsjednik KO SDA Tuzla, zatim, Nudžeim Džihanić, Avdija Kovačević i Kenan Kamenjaš zbog nepoštivanja ugleda stranke SDA.

Sve ove promjene mogu biti jedan od povoda održavanja današnjeg skupa i najave nove politike SDA.