{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas vanredne sjednice oba doma parlamenta FBiH

F
26.6.2007. u 08:21
0
0
Danas vanredne sjednice oba doma parlamenta FBiH
0
Danas vanredne sjednice oba doma parlamenta FBiH
U Sarajevu su za danas sazvane vanredne zasebne sjednice oba doma federalnog parlamenta. Na dnevnom redu bit će po hitnoj proceduri samo jedna tačka - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu Federacije Bosne i Hercegovine.
Ovim izmjenama aktuelnog zakona predviđeno je da iz dosadašnjeg izgleda pečata Federacije bude izostavljen (dosadašnji) grb FBiH. Takvo likovno rješenje treba da bude prijelazno do donošenja novih simbola Federacije, kazali su Feni predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Safet Softić i Stjepan Krešić.

Konačnu riječ o ovom prijedlogu dat će federalni poslanici i delegati.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pečatu FBiH uputila je u parlamentarnu proceduru federalna vlada, zatraživši hitno sazivanje sjednica parlamentarnih domova.

Naime, odlukom Ustavnog suda BiH dosadašnji simboli dvaju bh. entiteta, a među njima su grb i zastava Federacije, proglašeni su neustavnim.

Pošto se zakonom o grbu i zastavi FBiH tretira i upotreba pečata FBiH, potrebno je izvršiti izmjene u Zakonu o pečatu FBiH, obrazložila je federalna vlada.

Natječaj za likovno rješenje novih federalnih simbola zadatak je komisije u čijem članstvu treba da budu pojedinci iz oba federalna doma. Predstavnički dom ih je već imenovao, ali Dom naroda nije. Učinit će to na narednoj sjednici, za nekoliko dana, izjavio je predsjedavajući ovog doma Stjepan Krešić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: