BiH
0

Danas u Sarajevu sastanak Vijeća za osobe s invaliditetom

FENA
Vijeće za osobe s invaliditetom organizira sastanak koji će biti održan 21. i 22. februara u hotelu Grand u Sarajevu.

Vijeće za osobe s invaliditetom formirano je 19. oktobra 2010. godine Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i sastavljeno je od predstavnika nadležnih ministarstava i organizacija osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

U nadležnosti Vijeća je izrada dokumenata neophodnih za učinkovito provođenje međunarodne Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, koordiniranje aktivnosti usmjerenih na promoviranje i ostvarivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom u BiH, te da bude savjetodavno tijelo u radu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Sastanak Vijeća je jedna od aktivnosti koje će se provesti u okviru projekta "Podrška mehanizmu zaštite i promocije ljudskih prava osoba s invaliditetom" koji finansira Evropska unija iz sredstava programa Evropskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava (EIDHR) - Program podrške za 2010. godinu, a koji implementira Udruženje "Inicijative preživjelih od mina" iz Tuzle u partnerstvu s Udruženjem "Bospo" iz Tuzle i saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.