Okrugli sto
0

Omogućiti osobama s invaliditetom zapošljavanje

FENA
Neprilagođen javni prijevoz, predrasude, nedostatak informiranosti i edukacije te neosjetljivost poslodavaca samo su neki od problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću prilikom pronalaska zaposlenja, zbog čega je Udruženje građana "Nešto više" organiziralo današnji okrugli sto o ovoj tematici.

Na okruglom stolu o temi "Pravna regulativa i olakšice za poslodavce prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom" koji je upriličen u okviru projekta "Inkluzijom protiv diskriminacije osoba s invaliditetom" učestvovali su predstavnici nevladinog i vladinog sektora, javnog sektora te predstavnici poslodavaca.

Projekat ima za cilj povećanje konkurentnosti osoba s invaliditetom na tržištu rada i mogućnost njihovog zapošljavanja na području Kantona Sarajevo, a ciljna grupa su nezaposlene mlade osobe s fizičkom vrstom invaliditeta od 18 do 40 godina.

Organizatori se nadaju da će ovakvim projektom senzibilirati društvo, uključujući privatni i javni sektor na području Kantona Sarajevo kroz podizanje svijesti o socijalnoj uključenosti i nivou zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Radi poboljšanja konkurentnosti osoba s invaliditetom na tržištu rada za korisnike projekta će od marta do septembra biti organizirana obuka iz poslovne informatike i grafičkog dizajna te šest interaktivnih treninga tokom kojih će korisnici stjecati znanja i vještine komunikacije i pregovaranja.

Tokom otvaranja okruglog stola Jantine van Bakel, prva sekretarka Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, koja finansira ovaj projekt, naglasila je da je ovakav skup veoma dobar budući da ima širi pristup programu nefokusirajući se samo na legislativu nego i na potrebe korisnika.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miloslav Živanović izrazio je nadu da će ciljevi postavljeni u projektu biti ispunjeni te podsjetio na usvojenu Strategiju za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom u FBiH koja će uskoro biti detaljno prezentirana i gradskim vijećnicima Grada Sarajeva.

Na skupu je bilo govora o ulozi nadležnih institucija u ovoj problematici, mogućnostima koje mogu učiniti organizacije civilnog društva, ulozi medija u promociji ovakvih projekta kao i o mnogim drugim temama.