BiH
1.5k

Danas u 12 sati novi mirni protesti u Sarajevu, a sutra i u Beogradu

FENA
Sa jučerašnjih protesta (Foto: Klix.ba)
Sa jučerašnjih protesta (Foto: Klix.ba)
Građani Sarajeva koji su se jučer popodne okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH, kako bi na miran način izrazili svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem u zemlji, najavili su mirno okupljanje i danas u podne na istom mjestu. Uz to stiže najava protesta podrške i u Beogradu.

Jučer popodne je nekoliko stotina okupljenih zahtijevalo bezuslovnu i momentalnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH i formiranje nestranačkih vlada, nepreduzimanje nikakvih mjera kojima bi se ograničile mirne demonstracije građanstva, te hitno oslobađanje demonstranata, nepokretanje krivičnih postupaka i obustavljanje "lova na ljude".

U međuvremenu, sinoć je Vlada Kantona Sarajevo održala vanrednu sjednicu na kojoj je premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković obavijestio članove Vlade da će podnijeti neopozivu ostavku na funkciju premijera.

Grupa građana Beograda najavila je za ponedjeljak, 10. februar u 16 sati na platou ispred Robne kuće kod fontane u Knez Mihajlovoj ulici protest podrške narodu BiH iz Srbije.

Neformalna grupa građana koja stoji iza ovog okupljanja u saopćenju za javnost je istakla kako "protesti u BiH na dramatičan način postavljaju pitanja koja se ućutkavaju godinama", prenosi Blic.

"Njihova spontanost, orijentacija na socijalne i ekonomske probleme i, istovremeno, jasna težnja da se distanciraju od nacionalnih i vjerskih sukoba, kao i od svih postojećih političkih partija pružaju prvi put prostor mladim i uglavnom nezaposlenim ljudima da uzmu aktivno učešće u političkom životu,” stoji u saopćenju u kojem se dodaje da je najbolja solidarnost koju mogu da pruže da se i sami organizuju i konačno na dnevni red postave pitanja dvodecenijske pljačke narodnog bogatstva putem ratova i privatizacija.