|

Danas smjena Vlade Kantona Sarajevo, novi ministri do kraja februara

Danas smjena Vlade Kantona Sarajevo, novi ministri do kraja februara
78
Er. M.
29.1.2020. u 07:09
196
komentara
78

dijeljenja
Danas smjena Vlade Kantona Sarajevo, novi ministri do kraja februara Foto: T. S./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo će se na današnjoj sjednici izjasniti o smjeni Vlade Kantona Sarajevo na čijem čelu se nalazi Edin Forto. Nakon izglasavanja nepovjerenja najkasnije do kraja februara ove godine trebao bi biti imenovan novi saziv Vlade KS.
Zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo uputili su zastupnici SDA, SBB-a i DF-a te jedan zastupnik BOSS-a, odnosno 18 zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Očekuje se kako će nova vladajuća većina imati 18 ruku, što je minimum za izglasavanje smjene kantonalne vlade, odnosno da će na sjednicu doći i DF-ova zastupnica Bibija Kerla koja je prije nekoliko dana hospitalizirana zbog, kako kaže generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić, problema u vezi s pritiskom.

Vlada Kantona Sarajevo dostavila je zastupnicima pisani Izvještaj o radu Vlade KS za 2019. godinu te na ovaj način iskoristiti poslovničku mogućnost da iznese svoje mišljenje i stavove o izglasavanju nepovjerenja.

SDA, SBB i DF stava su kako Vlada KS u proteklom periodu nije dovoljno radila u funkciji građana i s ciljem poboljšanja stanja u Sarajevu te da se uglavnom bavila samopromocijom i izgradnjom imidža najbolje vlade u historiji KS, a što ne odgovara stvarnosti.

Na drugoj strani Vlada KS u pisanom izvještaju navodi da su nakon vladavine SDA i SBB-a zatekli sistem dijelom pred kolapsom, a dijelom već kolabiran te da izražavaju slabu nadu da će novi saziv nastaviti rad na kvalitetnim projektima koje su započeli i da će biti odgovoran servis svojim građanima.

Nova većina poručuje suprotno, tačnije da će njihovi ministri mnogo bolje i odgovornije obnašati funkcije i raditi u javnom interesu. Za sada je poznato samo da će za novog predsjednika Vlade KS biti imenovan Mario Nenadić na prijedlog SBB-a i da će novi ministar unutrašnjih poslova KS biti Ismir Jusko.

SDA će u novom sazivu Vlade KS imati ministre finansija, komunalne privrede i infrastrukturu, kulturu i sport, pravde i uprave, prostornog uređenja, saobraćaja te boračkih pitanja. SBB je dobio ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja i nauke te rada i socijalne politike, a DF ministarstva zdravstva i privrede.

Nova Vlada KS trebala bi biti imenovana do kraja februara 2020. godine, a sve do tada premijer Edin Forto i ministri u njegovoj vladi nastavit će obnašati funkcije u izvršnoj vlasti.
Prijavi grešku


Komentari (196)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...