Važne teme
43

Danas sjednica Predsjedništva SDA, stranka se priprema za Kongres

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) danas će održati sjednicu na kojoj će biti govora o nadolazećem Kongresu SDA, ali i aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Iduće sedmice bit će održan Kongres Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj će delegati izabrati novog/starog predsjednika SDA. Već je izvjesno kako će na ovu poziciju ponovo biti izabran Bakir Izetbegović koji je najavio da će u narednom periodu aktivno raditi na podmlađivanju stranku, ali i otvaranju SDA drugim etničkim grupama.

Sedmi Kongres SDA, odnosno pripreme za ovaj događaj, bit će jedna od ključnih tema na današnjem zasjedanju rukovodstva SDA koje će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održati sjednicu. Stranački funkcioneri također bi trebali raspravljati i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH koju karakteriše neformiranje vlasti na nivou države BiH i njenog entiteta FBiH, ali i SNSD-ove prijetnje dodatnim blokiranjem državnih institucija.

Krajem sedmice, tačnije u petak, bit će održana i sjednica Glavnog odbora SDA na kojoj će također biti govora o pripremama za Kongres SDA koji će biti održan 14. septembra u Zetri.

Aktuelni predsjednika SDA Bakir Izetbegović uživa veliko povjerenje stranačke baze što je pokazao i sam proces dostavljanja kandidatura s obzirom na to da su sve lokalne organizacije predložile Izetbegovića za novog/starog predsjednika SDA.

"Moramo ojačati energiju kroz podmlađivanje, moramo se nastaviti čistiti, politika kvari ljude, bilo je stvari kojih nije trebalo biti, neke smo odstranili, neki će da odu, kadrovska politka je srž svake politike", izjavio je u junu Izetbegović.

Nakon 14. septembra 2019. godine SDA bi trebala započeti proces reformisanja u skladu s izmijenjenim statuom koji će biti usvojen iduće sedmice. Jedna od najznačajnijih izmjena statuta jeste ona koja ograničava broja mandata predsjednika kantonalnih, gradskih i općinskih odbora. Izmjenama je predviđeno da jedan funkcioner, na poziciji predsjednika nekog od odbora, može ostati najviše tri uzastopna mandata, ali i da predsjednik neke lokalne organizacije neće imati pravo da bude izabran na poziciju potpredsjednika SDA.