Preliminarni spisak
0

Danas sjednica Komisije za državnu imovinu

SRNA
Komisije za državnu imovinu trebalo bi na današnjoj sjednici u Sarajevu da razmatra preliminarni spisak imovine potrebne za funkcionisanje zajedničkih institucija BiH, 50-ak pojedinačnih zahtjeva za izuzimanje od zabrane raspolaganja državnom imovinom i načelno se dogovori o daljim koracima na izradi nacrta zakona o državnoj imovini BiH, izjavio je Srni predsjednik Komisije Zvonimir Kutleša.

On je istakao da nema najava da će biti izostanaka članova Komisije sa sjednice, a da od ranije ima dogovor sa članovima Komisije iz Republike Srpske (RS) da će prisustvovati današnjoj sjednici.

Kutleša je ranije izjavio da je članovima Komisije iz RS dostavljena sva dokumentacija koju su tražili, te da su imali priliku da analiziraju ta dokumenta. 

Kad je riječ o pojedinačnim zahtjevima za izuzimanje od zabrane raspolaganja državnom imovinom, on je istakao da ima dosta zahtjeva u kojima će odluka biti da imovina koja se pominje nije predmet zabrane raspolaganja, i kao primjer naveo imovinu "Agrokomerca". 

"Ona nikad nije bila predmet zabrane, ali menadžment te firme traži da bude siguran da ona nije predmet zabrane kako bi mogao da raspolaže sa njom. Ona je podložna privatizaciji", pojasnio je Kutleša. 

Prema njegovim riječima, i Srpska pravoslavna crkva traži da bude izuzeto od zabrane korištenje desetak hiljada metara kvadratnih zemljišta u Trebinju, koja je prije bilo vlasništvo Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu. 

"Mi ne vršimo dodjelu zemljišta na korištenje, nego skidamo zabranu o korištenju", pojasnio je Kutleša. 
Kad je riječ o Nacrtu zakona o državnoj imovini, on je naveo da na sjednici neće biti raspravljano ni o kakvom nacrtu, ali će članovi Komisije u svjetlu svega što se događa i činjenice da je u RS donesen Zakon koji još nije stupio na snagu, vidjeti šta dalje učiniti i pristupiti osnovnom zadatku Komisije, a to je izrada nacrta zakona o državnoj imovini. 

"Sve što se dešava oko državne imovine u RS uticaće na rad Komisije, ali ne znam u kom obliku. Ne bih htio da komentarišem odluke ustavnih sudova ni u RS ni kako se već očekuje u BiH", pojasnio je Kutleša.