{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas se obilježava Međunarodni dan spomenika

F
18.4.2014. u 08:59
1
1
Danas se obilježava Međunarodni dan spomenika
1
Danas se obilježava Međunarodni dan spomenika
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pridružuje se obilježavanju 18. aprila - Međunarodnog dana spomenika, koji organizira ICOMOS - Međunarodno vijeće za spomenike i lokalitete/International Council on Monuments and Sites.
Tema ovogodišnjeg međunarodnog dana spomenika je "Naslijeđe komemoracije/Heritage of Comemoration". Suština djelovanja ICOMOS-a jeste u shvatanju, zaštiti i konzervaciji onih struktura, lokaliteta i područja vezanih za historiju i sjećanje. Vrijednost našeg kulturnog naslijeđa povezana je s historijom društava i naroda, te s umjetnostima i naukama koje su ona razvila.

Spomenici i mjesta, uključujući i složenije forme kao što su krajolici, su materijalni nositelji djelića ukupnog ljudskog iskustva. Svojom vjerodostojnošću i integritetom, oni doprinose komemoraciji i prenošenju vrijednosti koje čine historiju.

Ovogodišnji izbor teme djelimično je inspiriran stogodišnjicom početka Velikog rata (I svjetski rat) od 1914 - 1918. Usljed neviđenih razmjera razaranja i njegovog međunarodnog opsega, ova velika tragedija modernog društva dovela je do usvajanja novih načina komemoracije čiji je fokus prije na pojmu žrtvovanja i pojedinačnih stradanja bezbrojnih žrtava nego li na velikim ratnim događajima i herojskim ličnostima. Ovakav pristup doveo je do stvaranja posebnog naslijeđa, spomenika i područja, stvorenih isključivo u svrhu komemoracije. Naslijeđe komemoracije ima brojne forme: uklesani natpisi, mauzoleji izuzetne arhitektonske vrijednosti, monumentalne skulpture, forme koje odražavaju vernakularnu tradiciju ili posvećeni krajolici, kakva su groblja ili memorijalni vrtovi.

Naslijeđe komemoracije podrazumijeva i naslijeđe kojemu je naknadno data, učitana komemorativna vrijednost - ruševine ili industrijalni ostaci naglašeni spomen-plaketama ili javni trgovi čija toponomija odražava historijski događaj ili ličnost.

Brojna kulturna područja s UNESCO-ve liste Svjetske baštine imaju komemorativnu svrhu: Taj Mahal u Agri, Indija; Spomenik miru u Hirošimi i Genbaku kupola u Japanu, Dvorana stoljetnice u Worclavu, Poljska; Kip slobode u New Yorku, USA. (www.icomos.org)

Na trgu djece Sarajeva danas će od 12:00 do 13:00 sati Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH upriličiti prezentaciju filma posvećenog arhitekturi nastaloj za vrijeme Velikih ratova i memorijatima vezanim za period Drugog svjetskog rata. Ista prezentacija će biti postavljena na web-stranici Komisije - www.kons.gov.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: