Kultura
26

Danas se obilježava Međunarodni dan arhiva

Klix.ba
Međunarodni dan arhiva koji se obilježava 9. juna, prikladno će biti obilježen i u našoj zemlji. Obilježavajući dan svog osnivanja, Međunarodno arhivsko vijeće je 2008. godine donijelo odluku da se 9. juni svake godine obilježava kao Međunarodni dan arhiva želeći da raširi svoje aktivnosti i istakne značaj i ulogu arhiva. Ove godine se četvrti put širom svijeta obilježava ovaj dan.
Međunarodno arhivsko vijeće ( ICA – The International Council on Archives) je međunarodna nevladina organizacija osnovana 8. juna 1948. godine uz potporu UNESCO-a sa osnovnim ciljem jačanja saradnje između arhivskih institucija širom svijeta i unapređenja njihovih aktivnosti na očuvanju i zaštiti arhivske i registraturne građe i obezbjeđenju uslova za njeno korištenje. ICA danas broji više od 1500 institucionalnih članova u 195 zemalja svijeta.

Međunarodni dan arhiva pruža priliku arhivistima širom svijeta da promovišu značaj arhivske i registraturne građe u svojim zemljama. On treba da bude i prilika da se ubijede donosioci ključnih odluka da je efikasna zaštita i čuvanje arhivske građe jedan od osnovnih preduslova za dobro upravljanje, transparentnost i odgovornost. On je i prilika da se naglasi značaj očuvanja arhivske građe kao kolektivne memorije nacija i društva ali i da ohrabri javnost i pojedince, koji ranije nisu imali priliku, da po prvi put konsultuju i koriste arhivsku građu. Generalno, ovaj Dan treba da se iskoristi i za uzdizanje javnog profila arhiva i arhivista u medijima. ICA vjeruje da će se obilježavanjem ovog Dana podstaći osjećaj međunarodne solidarnosti i ohrabriti saradnju njenih članica, saopćeno je iz Historijskog arhiva Sarajevo.

Arhivisti Bosne i Hercegovine se i ove godine uključuju u obilježavanje Međunarodnog dana arhiva prezentacijama svoga rada, izložbama i radionicama. Arhivisti Bosne i Hercegovine, kao čuvari nacionalnog blaga i nacionalnog identiteta, svojim članstvom u ovoj organizaciji prihvataju međunarodne standarde u ovoj oblasti i nastoje biti ravnopravan član svjetske porodice arhiva. Za naredni period se očekuju ozbiljniji projekti vezani za arhivsku djelatnost kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionalnim i međunarodnim razmjerama.

I ove godine, četvrti put zaredom, i JU Historijski arhiv Sarajevo se pridružuje velikoj zajednici arhiva u svijetu koji obilježavaju 9. juni kao Međunarodni dan arhiva, navodi se u saopćenju.