BiH
0

Danas sastanak Vijeća za provedbu mira PIC

FENA / Sarajevo-x.com
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas počinje dvodnevna sjednica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, Peace Implementation Council (PIC) tokom koje će se članovi Odbora sastati s Vijećem ministara BiH i s liderima političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou.

PIC je međunarodno tijelo zaduženo za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Vijeće je osnovano na konferenciji u Londonu održanoj 8. i 9. decembra 1995. godine.

Vijeće za provedbu mira (PIC) podržava i nadgelda rad visokog predstavnika u našoj zemlji, a sastavljen je od 55 država i agencija koje podržavaju mirovni proces u BiH.

Poslije osnivačke konferencije u Londonu, PIC se sastao još šest puta kako bi se sumirao generalni progres naše države na putu ka Evropskoj uniji i definisali ciljevi za što bolju implementaciju mirovnog sporazuma u narednom periodu.

PIC se u junu 1996. godine sastao u Firenci, u decembru iste godine konferencija je održana u Londonu, godine 1997. godine predstavnici PIC-a ponovo su razgovarali u njemačkom gradu Bonn, mjesto održavanja konferencije iz decembra 1998. godine bio je Madrid, a u maju 2000. godine i u februaru 2007. godine, čelnici PIC-a sastali su se u Briselu.

Vijeće za provedbu mira (PIC) pojašnjava i postavlja odgovornosti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kao osnovnog tijela odgovornog za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Tako je na sastanku u Bonnu 1997. godine PIC visokom predstavniku dao Bonska ovlaštenja kako bi se mogli smijeniti svi politički predstavnici koji opstruiraju implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

Početak sastanka članova PIC s liderima političkih stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou počinje danas u 17.30 sati u Hotelu "Holiday Inn", a početak sastanka s članovima Vijeća ministara BiH je u srijedu u 8.45 sati u zgradi institucija BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Miroslav Lajčak zaključke PIC-a razmatrat će u srijedu.