{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas sastanak šestorke u Banjoj Luci

F
9.3.2012. u 07:45
0
8
Danas sastanak šestorke u Banjoj Luci
0
Danas sastanak šestorke u Banjoj Luci
Sa jednog od prethodnih sastanaka šestorke (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Radno konsultativni sastanak zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke "Sejdić-Finci" s liderima parlamentarnih stranaka koji je 6. marta održan u Sarajevu nije donio rezultate, a rok za postizanje barem kredibilnog napora u rješavanju ovog pitanja ističe 12. marta.
Posljednja šansa je sastanak šestorice lidera koji će biti održan danas u Banjoj Luci.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović smatra da je dogovor bh. političkih lidera ključan za prevazilaženje ovog problema.

"Bez političkog dogovora nema implementacije presude", izjavio je Džaferović Feni.

Ukoliko u Banjoj Luci dogovor bude postignut, Komisija bi mogla konačno napraviti amandmane i uputiti ih u parlamentarnu proceduru.

Sve što je Komisija do sada uradila, kazao je Džaferović, ne može biti ocijenjeno kao kredibilan napor, a što je minimum koji zahtijeva Evropska komisija.

"Komisija jeste uradila dosta toga, između ostalog, uspostavila je proces kako se inače treba pristupati ustavnim promjenama u BiH i to je vrijedna stvar. Uspjeli smo i približiti stavove kada je u pitanju Dom naroda, ali stvar nije riješena. Kada bismo, makar djelimično, riješili situaciju sačinjavanjem amandmana na Dom naroda, a zatim odlučili da ćemo nastaviti s traganjem za rješenjima u vezi s pitanjem Predsjedništva, da bi to moglo biti procijenjeno kao kredibilan napor", pojasnio je Džaferović.

Sastanak "šestorke" će, po nekim najavama biti iskorišten i za razgovor o ostalim gorućim pitanjima poput budžeta za 2012., budžetskog okvira za period do 2014., vojnoj i državnoj imovini i drugim pitanjima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: