{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas sastanak o pravnim pitanjima u implementaciji presude Sejdić-Finci

S
26.11.2013. u 14:26
7
22
Danas sastanak o pravnim pitanjima u implementaciji presude Sejdić-Finci
7
Danas sastanak o pravnim pitanjima u implementaciji presude Sejdić-Finci
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv)
Sastanak o pravnim pitanjima u vezi sa provođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci" bit će održan danas u Sarajevu, potvrđeno je Srni u Delegaciji EU u BiH.
Sastanak predstavnika Evropske komisije i pravnih stručnjaka političkih stranaka iz Federacije BiH dio je niza sastanaka na nivou eksperata u čijoj organizaciji Evropska komisija nastavlja da pomaže, a koji proizilaze iz trećeg sastanka dijaloga na visokom nivou o pristupnom procesu, održanog 1. i 10. oktobra u Briselu.

Cilj današnjeg sastanka je da se razjasne neka tehnička pitanja i da se pokušaju približiti stavovi sagovornika kako bi se pomoglo da BiH ispuni obaveze prema međunarodnom pravu, eliminišući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, rečeno je u Delegaciji EU.

Direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Jean Eric Paquet izrazio je nadu da će današnji sastanak biti konstruktivan i da bi trebalo da doprinese da sagovornici u BiH postignu dogovor.

"Naši napori u vezi sa rješavanjem ovog pitanja su u toku i iskreno se nadamo da će rješenje uskoro biti postignuto", rekao je on.

Evropska komisija ohrabruje sve strane u njihovim naporima, jer je ovo preostali uslov za BiH da krene naprijed u procesu evropskih integracija.

Evropska komisija je i dalje opredijeljena da nastavi da pruža pomoć u aktivnostima ka postizanju dogovora, ali odgovornost za dogovor, njegovo donošenje i provođenje ostaje na liderima i institucijama BiH.

Dalje najave za medije povodom današnjeg sastanka nisu planirane, rečeno je Srni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: