|

Danas ročište za izjašnjenje o krivnji Huseina Bosnića

Danas ročište za izjašnjenje o krivnji Huseina Bosnića
0
F
FENA
26.1.2015. u 10:02
48
komentara
0

dijeljenja
Danas ročište za izjašnjenje o krivnji Huseina Bosnića Foto: Klix.ba
Ročište za izjašnjenje o krivnji u predmetu Husein Bosnić pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za danas u 12 sati.
Sud BiH potvrdio je 29. decembra optužnicu koja optuženog Husein Bosnića tereti za počinjenje krivičnog djela javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

U optužnici se navodi da je optuženi Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH organizirane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe IDIL u tzv. Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe sudjeluju u aktivnostima koje organizira ta teroristička organizacija.
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...