BiH
0

Danas rasprava o Tihićevom zahtjevu za ocjenu ustavnosti simbola RS-a

FENA
Raspravom o informaciji tima zastupnika Narodne skupštine u sporu pred Ustvanim sudom BiH po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića za ocjenu ustavnosti simbola i znamenja RS-a danas će u Banjoj Luci biti nastavaljena sjednica entitetskog parlamenta.

Uvodno izlaganje o ovoj tački kasno sinoć podnio je član tima RS-a, profesor heraldike Dragomir Acović koji je pokušao da objasni da ni zastava, grb i himna RS-a ne vrijeđaju druge narode u RS-u, navodeći da se ta pitanja ne trabaju rješavati na sudu već isključivo dogovorom.

Podsjećamo, Tihić je pred Ustavnim sudom BiH podnio zahtjev za ocjenu usaglašenosti sa Ustavom BiH zakona o zastavi, grbu i himni RS-a, te Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH.

Prethodno su poslanici prihvatili informaciju o sprovedenim ustavnim promjenama u BiH, uz zaključak u kojem se traži puno poštivanje propisane procedure u vezi sa izmjenom Ustava BiH, a od predstavnika RS-a u zajedničkim bh.organima zahtjeva se aktivno učešće u procesu donošenja ustavnih izmjena, odnosno amandmana.

Poslanicima su se tokom rasprave o ovoj tački obratili učesnici iz RS-a u pregovorima o ustavnim promjenama, lideri Srpske demokratske stranke i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Dragan Čavić i Milorad Dodik, koji su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su domaći predstavnici vlasti postigli važan sporazum koji će omogućiti funkcionalnost BiH, a da time nije ugroženo funkcioniranje entiteta.

Narodna skupština je sinoć usvojila i više zaključaka u vezi sa tužbom BiH protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, u kojima se podržava diplomatsko rješenje spora između dvije države.

Najavljeno je i da će danas, nakon završetka ove biti nastavljena i ranije prekinuta posebna sjednica kako bi se razmotrile preostale tačke - izmjene i dopune Zakona o budžetskom sistemu i Odluka o izmjenama Poslovnika NSRS.