BiH
0

Danas protesti upozorenja rudara Đurđevika

FENA
Radnički sindikat Rudnika mrkog uglja (RMU) Đurđevik najavio je da će se danas od 11.55 do 12.55 održati protesti upozorenja rudara u ZD RMU Đurđevik ispred upravne zgrade rudnika.

Predsjednik Sindikalnog odbora Said Muhić kazao je Feni da se jedan od zahtjeva koji će biti istaknuti na protestima upozorenja odnosi na usklađivanje plata proizvodnih radnika (u nivou KV radnika u proizvodnom procesu) sa prosjekom plate rudnika, odnosno da minimalna osnovna plata KV radnika iznosi 910 KM, a da isplata plate po tom kriteriju otpočne od augusta ove godine.

Također, zahtijevaju smjenu izvršnog direktora za tehničke poslove Mirsada Taletovića kojeg indentifikuju za ključnog krivca za stagnaciju rudnika, loše proizvodne rezultate i materijalni položaj rudara.

Sindikalna organizacija je kao zahtjev istakla i prijem novih uposlenika u proizvodni proces, te da prioritet pri zapošljavanju treba dati djeci uposlenika i penzionera rudnika. Muhić je istakao da u tom rudniku postoji potreba za proizvodnim radnicima, te da od aprila 2011. nije bilo novog prijema.

"Također tražimo da članstvo u četama bude u skladu sa Zakonom o rudarstvu i drugim zakonskim i podzakonskim aktima koji definišu ovu oblast, a ne po rodbinskoj, stranačkoj ili prijateljskoj osnovi", dodao je Muhić.

Poseban sindikalni zahtjev odnosi se na neophodne investicije u rudnik, kao i pokretanje s mrtve tačke razvojnih projekata i otvaranje novih zamjenskih proizvodnih kapaciteta.

"Ukoliko ne dođe do ispunjenja navedenih zahtjeva najavljujemo generalnu obustavu rada u skladu sa zakonom koja će započeti 23. septembra ove godine, a okončat će se kada se ispune ovi zahtjevi", upozorio je Muhić.

Ovi zaključci, odnosno zahtjevi bit će proslijeđeni NO RMU Đurđevik, Upravi RMU Đurđevik, NO JP Elektroprivreda BiH (EP BiH), Upravi JP EP BiH, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, premijeru Federacije BiH, kao i predsjedniku Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.