BiH
0

RMU Đurđevik: Potpisan sporazum o izvršenju rudarskih zahtjeva

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je 160 rudara Rudnika mrkog uglja (RMU) Đurđevik danas oko 11 sati napustilo jamu tog rudnika na koti 106, na 250 metara ispod zemlje, gdje su bili zabarikadirani od ponedjeljka, 2. septembra, danas je u direkciji RMU Đurđevik potpisan sporazum o izvršenju rudarskih zahtjeva zbog kojih su i započeli štrajk i proteste.

Sporazum su potpisali direktor rudnika Zijad Rahimić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) Sinan Husić, te predsjednik sindikata rudnika Đurđevik Said Muhić.

"Jedan od zahtjeva već je ispunjen. Nadzorni odbor je stavio van snage imenovanje Asima Aljića za sekretara društva. Ostale tačke bit će izvršene u narednom periodu, u skladu sa definisanim datumima", kazao je Husić.

Nakon što nadležne službe izvrše sigurnosne provjere, proizvodnja u rudniku Đurđevik trebala bi započeti u punom kapacitetu sutra u sedam sati.

Rudari RMU Đurđevik zabarikadirali su se u jami rudnika u ponedjeljak oko 13 sati tražeći suspenziju odluke o imenovanju sekretara društva Asima Aljića, smjenu Uprave i Nadzornog odbora, te izradu Pravilnika na osnovu kojeg bi bila povećana primanja rudara, odnosno radnika u proizvodnji, kao i zapošljavanje radnika u proizvodnji.