{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas presuda Milunu Kornjači za ubistva i mučenje Bošnjaka u Čajniču

F
21.5.2014. u 08:05
9
2
Danas presuda Milunu Kornjači za ubistva i mučenje Bošnjaka u Čajniču
9
Danas presuda Milunu Kornjači za ubistva i mučenje Bošnjaka u Čajniču
Nakon više od tri godine suđenja, Sud BiH će danas izreći presudu Milunu Kornjači, koji je kao nekadašnji komandir jedinice “Plavi orlovi” optužen za zločine u Čajniču 1992.
Državno tužilaštvo je saslušanjem oko 60 svjedoka pokušalo dokazati da je Kornjača, kao komandir jedinice, kriv za nezakonito zatvaranje i mučenje Bošnjaka, ubistva 11 civila iz naselja Brdo, te što nije poduzeo mjere da izvršioci ubistava 27 civila u “Lovačkom domu” na Mostini budu kažnjeni.

Odbrana je negirala da je Kornjača kriv za ta djela.

U završnoj riječi tužilac Dževad Muratbegović je zatražio da se Kornjača osudi po zakonu, rekavši da je on “značajno doprinio mučenju i ubistvima zatočenih lica”, dok je braniteljica Milana Borovčanin-Bulić zatražila da se Kornjača oslobodi krivice.

Kornjača je uhapšen sredinom decembra 2009. te je u pritvoru proveo dvije godine i osam mjeseci.

Suđenje mu je počelo u februaru 2011. godine. U početku se Kornjači sudilo zajedno s Miloradom Živkovićem i Duškom Tadićem, ali je postupak protiv njih odvojen zbog Kornjačine bolesti.

Živković je u aprilu prošle godine nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora jer je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču, učestvovao u hapšenju bošnjačkih civila, dok je Tadić oslobođen krivice.

Veliki broj svjedoka optužbe je ispričao da su Bošnjaci u Čajniču u proljeće 1992. godine hapšeni i zatvarani u limeni kontejner, gdje su držani u nehigijenskim uslovima, bez dovoljno zraka, svjetlosti, hrane i vode, te su ispitivani i teško zlostavljani.

Tokom više od tri godine suđenja, više puta je vršeno vještačenje zdravstvenog stanja optuženog, te je utvrđeno da je 1992. godine imao nebitno smanjenu mogućnost upravljanja postupcima zbog ovisnosti o alkoholu, ali da je bio sposoban da shvati protivpravnost svojih postupaka.

Prema preporuci ljekara, Kornjača je suđenju mogao prisustvovati najviše 90 minuta, javlja BIRN -Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: