{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milunu Kornjači pet godina zatvora zbog ratnih zločina u Čajniču, žrtve ogorčene

21.5.2014. u 14:50
53
62
Milunu Kornjači pet godina zatvora zbog ratnih zločina u Čajniču, žrtve ogorčene
53
Milunu Kornjači pet godina zatvora zbog ratnih zločina u Čajniču, žrtve ogorčene
Milun Kornjača
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu nekadašnjem komandiru paravojne jedinice Plavi orlovi, Milunu Kornjači, osudivši ga na pet godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti koje je činio nad bošnjačkim civilima u aprilu i maju 1992. godine u Čajniču.
Sud ga je oglasio krivim za hapšenje i premlaćivanje civila bošnjačke nacionalnosti, u okviru sistematskog progona tih civila, ali ga je oslobodio odgovornosti za naređivanje ubistva 11 civila iz naselja Brdo, te za nepoduzimanje mjera da izvršioci ubistava 27 civila u Lovačkom domu na Mostini budu kažnjeni.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić izjavio je kako je Kornjača naredio zatvaranje bošnjačkih civila u metalni kontejner dimenzija 2,5X3,5 metra, kao i da je neke od njih premlaćivao. Međutim, sudija Samardžić je ustvrdio da Tužilaštvo, kojeg je u ovom slučaju zastupao tužilac Dževad Muratbegović, nije van razumne sumnje dokazalo da je Kornjača naredio ubistva 11 civila, odnosno da je imao mogućnost kazniti izvršioce ubistava 27 civila u Lovačkom domu.

Oslobođen odgovornosti za ubistva Bošnjaka"Na osnovu saslušanja svjedoka moglo se utvrditi kako je glavnu riječ u Čajniču imao načelnik Kriznog štaba i brat optuženog Duško Kornjača. Tužilaštvo tako nije dokazalo da je Milun Kornjača imao efektnu kontrolu nad svojim potčinjenim, što se moglo vidjeti iz toga da je Vejo Tadić nakon ubistva bošnjačkih civila otišao u Crnu Goru, jer je Duško naredio da se on privremeno skloni. Također, svjedoci su potvrdili da je Duško jednom prilikom oslobodio neke civile iz metalnog kontejnera, čemu se Milun protivio, ali je morao ispoštovati naredbu", naveo je Samardžić.

Dodao je i kako je Sud ustanovio da je naredbu za ubistvo 11 bošnjačkih civila iz naselja Brdo izdao Duško Kornjača, a da Milun Kornjača nije mogao imati utjecaja na to, iako je posvjedočeno kako se on slagao sa tom naredbom. Iz ovih razloga, obrazložio je sudija Samardžić, Milun Kornjača je oslobođen odgovornosti za ubistva bošnjačkih civila, kao i nekažnjavanje njihovih ubica.

"Pri odmjeravanju kazne za zločine protiv čovječnosti koje je optuženi učinio Sud je cijenio i olakšavajuće okolnosti, odnosno da optuženi prije učinjenja ovih zločina nije ranije osuđivan, da se primjereno držao na sudu i iskazao suosjećanje sa žrtvama, kao i da je porodičan čovjek i srčani bolesnik. Smatramo stoga da je izrečena kazna adekvatna", kazao je sudija.

Žrtve: Ovo je sramotna presudaU kaznu od pet godina zatvora Milunu Kornjači bit će uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 16. decembra 2009. godine do 30. augusta 2012. godine, a oslobođen je i troškova sudskog postupka koji će pasti na teret budžeta Suda Bosne i Hercegovine.

Sud je ukinuo mjere zabrane na osnovu kojih MIlun Kornjača nije mogao komunicirati sa saučesnicima u vršenju zločina, a zadržane su mjere zabrane prema kojima on ne smije napuštati Čajniče, te se mora javljati u policijsku stanicu u Čajniču ponedjeljkom i petkom. Te mjere ostat će na snazi do njegovog upućivanja na odsluženje kazne.

Žrtve zločina koje je počinio Milun Kornjača bile su ogorčene nakon izricanja ove presude, te su između ostalog istakli:

"Ova presuda je po principu 'pojeo vuk magarca'. Milun je ubio tolike ljude, a dobio je samo pet godina zatvora. Sramota".

Na ovu presudu Tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: