{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas presuda Bičakčiću i Brankoviću za zloupotrebu položaja

S
13.10.2010. u 09:45
0
2
Danas presuda Bičakčiću i Brankoviću za zloupotrebu položaja
0
Danas presuda Bičakčiću i Brankoviću za zloupotrebu položaja
Foto: Arhiv/Fotoservis
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas će biti izrečena presuda Edhemu Bičakčiću, nekadašnjem premijeru Federacije BiH i Nedžadu Brankoviću, bivšem direktoru Energoinvesta, koji su optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Kantonalni tužilac Džemal Karić rekao je kako su Bičakčić i Branković djelovali po prethodnom dogovoru, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi Brankoviću i zatražio osuđujuću presudu i oduzimanje imovinske koristi.

Bičakčić je kao premijer u januaru 2000. godine potpisao odluku o rasporedu sredstava budžeta za stambena pitanja djelatnika u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti države BiH, iako im je bila poznata činjenica da Vlada Federacije BiH nikada nije ni razmatrala niti je donijela navedenu odluku, i da ne može biti pravni osnov za zaključenje bilo kojih pravnih poslova.

Na osnovu te odluke, zaključen je sporazum o udruživanju sredstava između Energoinvesta i Vlade Federacije. Tužilac je dodao da je to "učinjeno iako Branković nije bio dio ni zakonodavne ni izvršne vlasti Federacije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: