{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas presuda Bičakčiću i Brankoviću za zloupotrebu položaja

S
13.10.2010. u 09:45
0
2
Danas presuda Bičakčiću i Brankoviću za zloupotrebu položaja
0
Danas presuda Bičakčiću i Brankoviću za zloupotrebu položaja
Foto: Arhiv/Fotoservis
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas će biti izrečena presuda Edhemu Bičakčiću, nekadašnjem premijeru Federacije BiH i Nedžadu Brankoviću, bivšem direktoru Energoinvesta, koji su optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Kantonalni tužilac Džemal Karić rekao je kako su Bičakčić i Branković djelovali po prethodnom dogovoru, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi Brankoviću i zatražio osuđujuću presudu i oduzimanje imovinske koristi.

Bičakčić je kao premijer u januaru 2000. godine potpisao odluku o rasporedu sredstava budžeta za stambena pitanja djelatnika u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti države BiH, iako im je bila poznata činjenica da Vlada Federacije BiH nikada nije ni razmatrala niti je donijela navedenu odluku, i da ne može biti pravni osnov za zaključenje bilo kojih pravnih poslova.

Na osnovu te odluke, zaključen je sporazum o udruživanju sredstava između Energoinvesta i Vlade Federacije. Tužilac je dodao da je to "učinjeno iako Branković nije bio dio ni zakonodavne ni izvršne vlasti Federacije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: