Kantonalni sud Sarajevo
0

Danas presuda Bičakčiću i Brankoviću za zloupotrebu položaja

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas će biti izrečena presuda Edhemu Bičakčiću, nekadašnjem premijeru Federacije BiH i Nedžadu Brankoviću, bivšem direktoru Energoinvesta, koji su optuženi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Kantonalni tužilac Džemal Karić rekao je kako su Bičakčić i Branković djelovali po prethodnom dogovoru, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi Brankoviću i zatražio osuđujuću presudu i oduzimanje imovinske koristi.

Bičakčić je kao premijer u januaru 2000. godine potpisao odluku o rasporedu sredstava budžeta za stambena pitanja djelatnika u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti države BiH, iako im je bila poznata činjenica da Vlada Federacije BiH nikada nije ni razmatrala niti je donijela navedenu odluku, i da ne može biti pravni osnov za zaključenje bilo kojih pravnih poslova.

Na osnovu te odluke, zaključen je sporazum o udruživanju sredstava između Energoinvesta i Vlade Federacije. Tužilac je dodao da je to "učinjeno iako Branković nije bio dio ni zakonodavne ni izvršne vlasti Federacije".