|

Danas predstavljanje inicijative za vraćanje Sutorine BiH

Danas predstavljanje inicijative za vraćanje Sutorine BiH
101
F
FENA
14.1.2015. u 07:56
75
komentara
101

dijeljenja
Danas predstavljanje inicijative za vraćanje Sutorine BiH
Incijativa građana čiji su članovi akademski stručnjaci i aktivisti borbe za Sutorinu najavila je za danas pres-konferenciju i predavanje u Sarajevu, na kojima će istaknuti da stvarno vlasništvo nad Sutorinom, područjem na obali Jadranskog mora, ima Bosna i Hercegovina, a ne Crna Gora, susjedna država u čijem je posjedu ovo područje sada.
Aktivisti i univerzitetski profesori, koji se bore za vraćanje Sutorine u granice BiH, gdje joj je, kako naglašavaju, oduvijek i bilo mjesto, najavili su to uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH, zakazane za 15. januar, čijim je dnevnim redom predložena i rezolucija o Sutorini.

Članovi inicijative žele ponovno, kao i više puta dosad, predočiti javnosti argumente i činjenice o vlasništvu Bosne i Hercegovine nad tim dijelom jadranske obale koji bi za BiH značio drugi izlaz na otvoreno more. Naglašavaju da Crna Gora, i ne računajući Sutorinu, ima mnogo dužu i razvijenu morsku obalu.

U pozivu su organizatori naveli da će na pres-konferenciji i predavanju zvanice prisustvovati otvorenoj i savjesnoj borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

O tome kako Sutorinu vratiti u granice BiH govorit će prof. dr. Suad Kurtćehajić, prof. dr. Anton Jekauc, prof. dr. Muriz Spahić, prof. emeritus Ibrahim Bušatlija i prof. dr. Enver Imamović.

Moderator će biti aktivista Nihad Aličković, najavljeno je.
Prijavi grešku


Komentari (75)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...