BiH
0

Danas potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici koja je počela jutros u Sarajevu trebao razmatrati potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH je na jučerašnjoj sjednici donijelo odluku o imenovanju Nikole Špirića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a prema proceduri imenovanje treba da potvrdi i Predstavnički dom parlamenta BiH.

Jutros, prije sjednice Predstavničkog doma, počela je sjednica Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja treba da razmotri podobnost i da mišljenje-preporuke za potvrđivanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Nikola Špirić, koji je do sada obavljao funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, podnio je ostavku na tu funkciju nakon što je visoki predstavnik u oktobru donio odluku u vezi s radom Vijeća ministara BiH.

Predstavnički dom bi na današnjoj sjednici trebao da razmatra Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH.

Predviđeno je i razmatranje Izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o mišljenju Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost o Prijedlogu zakona o policijskoj strukturi u BiH, čiji su predlagači poslanici Drago Kalabić i Branko Dokić.

Na dnevnom redu je, između ostalog, i prijedlog rezolucije o borbi protiv nasilja nad ženama u porodici čiji je podnosilac poslanik Vinko Zorić, te davanje saglasnosti za više međunarodnih sporazuma, ugovora i konvencija.

Poslanik Jerko Ivanković Lijanović je predlagao da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti i prijedlog zakona o carinskoj tarifi, a ako to proceduralno nije moguće da se sutra zakaže sjednica na kojoj bi bio razmatran samo ovaj zakonski prijedlog. Međutim, ovaj Lijanovićev prijedlog nije dobio potrebnu podršku ostalih poslanika.