|

Danas posebna sjednica NSRS-a o Ustavnom sudu BiH: Slijedi li paraliza države?

Danas posebna sjednica NSRS-a o Ustavnom sudu BiH: Slijedi li paraliza države?
39
F
FENA
17.2.2020. u 07:22
42
komentara
39

dijeljenja
Danas posebna sjednica NSRS-a o Ustavnom sudu BiH: Slijedi li paraliza države? Foto: E. M./Klix.ba
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u vezi s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bit će održana danas u Banjoj Luci s početkom u 15 sati.
Zasjedanje je zakazano na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović koja je predložila samo jednu tačku naslovljenu kao "Informacija u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH".

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.

U materijalu koji je dostavljen poslanicima uoči posebnog zasjedanja navedeno je da neprovediva odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture, jer bi se njome navodno oduzela i teritorija RS-u.Cvijanović je u srijedu, 12. februara, rekla da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudija.

"Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u RS-u je konačna i obavezujuća, a svi koji se protive i sprečavaju njeno provođenje suprotstavljaju se Ustavu i Dejtonskom mirovnom sporazumu", upozorio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.Ukazao je na to da će najavljena blokada državnih organa BiH donijeti štetu svim građanima i da predstavlja antiustavno djelovanje srpskih predstavnika.

Nakon apelacije sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS Ustavni sud BiH je donio odluku kojom je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS proglasio neustavnim.

Taj član određuje da je poljoprivredno zemljište koje je bilo javno dobro ili državno vlasništvo po sili zakona posjed i vlasništvo RS-a.Nakon što su politički predstavnici iz RS-a najavili da će obustaviti rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH do usvajanja novog zakona o Ustavnom sudu BiH, bošnjački predstvanici vlasti i ambasadori Kvinte izrazili su nezadovoljstvo zbog blokade i istakli da su odluke tog suda obavezujuće i moraju se provoditi.
Prijavi grešku


Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...