Imenovanje u januaru
16

Danas počinju intervjui s kandidatima za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine do srijede će obaviti intervjue s kandidatima za glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Iz VSTV-a potvrdili su nam da će se intervjui sa kandidatima za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine obaviti 17., 18. i 19. decembra 2018. godine.

Kako kažu, intervjui će biti obavljeni sa deset kandidata, a njihova imena VSTV nije bio u mogućnosti dostaviti s obzirom da je riječ o ličnim podacima.

Prema pisanjima medija, kandidati za poziciju glavnog državnog tužioca su aktuelna vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordana Tadić, državni tužitelji Dubravko Čampara, Diana Kajmaković, Saša Sarajlić, Ismet Šuškić, Seid Marušić, Miroslav D. Marković i Ivan Matešić kao i federalni tužilac Munib Halilović i tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona Ćazim Serhatlić.

Iz utrke za glavnog državnog tužitelj izbačen je tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić koji prema procjenama VSTV-a nije ostvario dovoljan broj bodova da bi pozvan na intervju.

"Izbor i imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH su planirani za januarsku sjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine", kazali su nam iz VSTV-a.