BiH
87

Danas Opći izbori u BiH: Glasajte, iskoristite svoje pravo!

Piše: E. G.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Opći izbori u Bosni i Hercegovini, na kojima glasači biraju članove Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednike entiteta RS, zastupnike u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u Federalnom parlamentu, Narodnoj skupštini RS-a i kantonalnim skupštinama, održavaju se danas.

Biračka mjesta širom BiH otvorena su jutros u sedam sati, a svoje biračko pravo punoljetni glasači s pravom glasa mogu iskoristiti do 19 sati, kada se i zatvaraju birališta i nakon čega slijedi prebrojavanje glasova.

Prema onome što je saopćila Centralna izborna komisija, izbori se održavaju na ukupno 5.401 biračkom mjestu, a na terenu je i 270 mobilnih timova koji su na usluzi onim građanima koji ne mogu doći na birališta.

Za Opće izbore 2014. godine je registrirano ukupno 3.278.908 birača s pravom glasa. Na području Federacije BiH registrirano je 2.037.076, a na području RS-a 1.241.832.

Na glasačkim listama je ukupno 7.748 kandidata. Građani mogu birati između 50 političkih stranaka, 24 koalicije, 24 nezavisna kandidata, a ovjereno je ukupno 735 kandidatskih lista.

Ukoliko ste nesigurni u to kako ispravno glasati, uputstvo možete pronaći ovdje. Ukoliko ne znate na kojem biračkom mjestu trebate glasati, saznajte ovdje.

Građani pri dolasku na birališta sa sobom moraju imati neki od sljedećih važećih dokumenata: ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

Izborna šutnja koja je počela jučer u sedam sati traje večeras do 19 sati, do zatvaranja birališta. Centralna izborna komisija će prve, preliminarne, rezultate saopćiti večeras u ponoć. Izađite na izbore i iskoristite svoje biračko pravo.

Bosanci i Hercegovci, sretno!