BiH
0

Danas odluka o uslovu Moneyvala

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dom naroda Parlamenta BiH trebalo bi danas da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čije je usvajanje uslov da BiH ne dospije na "crnu listu" Moneyval komiteta Vijeća Evrope.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona krivično zakonodavstvo BiH harmonizuje se sa međunarodnim pravom, te preporukama Komiteta eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval)

Predloženim izmjenama i dopunama, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima, te se organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo.

Ovim zakonom se vrši i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u krivičnim zakonima i entiteta i Brčko distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela.

U Parlamentarnoj skupštini BiH ranije je usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji zajedno sa izmjenama i dopunama Krivičnog zakona predstavlja uslov da BiH ne dospije na "crnu listu" Manival komiteta.

Delegati u Domu naroda trebalo bi da razmotre i Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH, koji je na prijedlog Milorada Živkovića iz SNSD-a već usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom uređuje se način obračuna i visina plata izabranih i imenovanih zvaničnika u najvišim organima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH u mandatnom periodu, reguliše proces donošenja zakona o platama i naknadama ostalih zaposlenih u institucijama BiH, kao i način njihovog finansiranja u prelaznom periodu.

Pred delegatima bi trebalo da se nađu informacija i zaključci Vijeća ministara BiH doneseni povodom razmatranja situacije nastale usljed poplava, te izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2013. godinu.

Početak sjednice zakazan je za 11 sati.