{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas odluka o uslovu Moneyvala

S
10.7.2014. u 08:16
0
4
Danas odluka o uslovu Moneyvala
0
Danas odluka o uslovu Moneyvala
Foto: Klix.ba
Dom naroda Parlamenta BiH trebalo bi danas da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čije je usvajanje uslov da BiH ne dospije na "crnu listu" Moneyval komiteta Vijeća Evrope.
Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona krivično zakonodavstvo BiH harmonizuje se sa međunarodnim pravom, te preporukama Komiteta eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval)

Predloženim izmjenama i dopunama, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima, te se organizovana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo.

Ovim zakonom se vrši i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u krivičnim zakonima i entiteta i Brčko distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela.

U Parlamentarnoj skupštini BiH ranije je usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji zajedno sa izmjenama i dopunama Krivičnog zakona predstavlja uslov da BiH ne dospije na "crnu listu" Manival komiteta.

Delegati u Domu naroda trebalo bi da razmotre i Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH, koji je na prijedlog Milorada Živkovića iz SNSD-a već usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom uređuje se način obračuna i visina plata izabranih i imenovanih zvaničnika u najvišim organima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH u mandatnom periodu, reguliše proces donošenja zakona o platama i naknadama ostalih zaposlenih u institucijama BiH, kao i način njihovog finansiranja u prelaznom periodu.

Pred delegatima bi trebalo da se nađu informacija i zaključci Vijeća ministara BiH doneseni povodom razmatranja situacije nastale usljed poplava, te izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2013. godinu.

Početak sjednice zakazan je za 11 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: