Haški tribunal
0

Danas nastavak suđenja Stanišiću i Župljaninu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje bivšim čelnicima MUP Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu svedočenjem Dragana Majkića, nekadašnjeg načelnika policije u Sanskom Mostu.

Optužnica tereti Stanišića i Župljanina za zločine počinjene u 20 opština BiH od aprila do kraja 1992. godine.

Na suđenju trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za ratne zločine nad srpskim civilima u toku i poslije akcije "Oluja", sutra počinje dokazni postupak odbrane trećeoptuženog Markača, koji je u periodu na koji se odnosi optužnica bio komandant Specijalne policije MUP Hrvatske i pomoćnik ministra policije. 

Dokazni postupak generala Ivana Čermaka okončan je prošle nedelje. 

Sledeće sedmice biće nastavljen glavni pretres bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženim za zločine nad nehrvatskim stanovništvom u zapadnoj Hercegovini.

U ovom predmetu u toku je dokazni postupak odbrane generala Milovoja Petkovića, nekadašnjeg komandanta Hrvatskog vijeća obrane. 

Protekle sedmice Tužilaštvo je saslušalo svog posljednjeg svjedoka na suđenju bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčilu Perišić, koji se tereti za pomaganje srpskim snagama koje su počinile zločine u Zagrebu, Sarajevu i Srebrenici u periodu od 1993. do 1995. godine. 
Suđenje Perišiću počelo je 2. oktobra 2008. godine i za 124 sudska dana saslušano je 94 svjedoka, od kojih je devetoro svjedočilo na sjednicama zatvorenim za javnost, a 21 svjedoku bile su odorbrene mere zaštite identiteta. 

Početak dokaznog postupka Perišićeve odbrane zakazan je za 25. januar naredne godine.