{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas nastavak suđenja haškom optuženiku Ratku Mladiću

S
16.7.2012. u 07:58
0
1
Danas nastavak suđenja haškom optuženiku Ratku Mladiću
0
Danas nastavak suđenja haškom optuženiku Ratku Mladiću
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Haški tribunal zakazao je za danas nastavak suđenja nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kada bi odbrana trebalo da nastavi unakrsno ispitivanje bivšeg šefa civilnog sektora UNPROFOR-a u Sarajevu Davida Harlanda.
Suđenje je prekinuto u četvrtak, 12. jula, nakon što se Mladić požalio da mu nije dobro. Mladića je, kako je saopšteno, odmah pregledala medicinska sestra, a zatim je"iz preventivnih razloga" prebačen u bolnicu u Hagu, gdje je bio podvrgnut 24-satnom pregledu.

Glavni branilac Branko Lukić izjavio je novinarima da Mladić nije imao novi moždani udar, kako se u početku pretpostavljalo, već da su zabilježeni povišen šećer u krvi i povišen pritisak.

Mladić je vraćen u pritvorsku jedinicu u petak popodne.

Portparol tribunala Nerma Jelačić rekla je da su "medicinska ispitivanja pokazala da nema abnormalnosti u njegovom zdravstvenom stanju i da nikakav tretman nije neophodan". "Ranije je utvrđeno da je Mladić u stanju da prati postupak i to je ostalo nepromenjeno", rekla je Jelačićeva.

Predviđeno je da pretres traje od 10.00 do 14.45 časova, a od utorka do petka od 9.00 do 13.45 časova.

Odbrana je ponovo zatražila da se broj radnih dana u nedjelji smanji, jer je pet radnih dana previše za Mladića. Pretresno vijeće još nije odgovorilo na taj zahtjev.

General Mladić je tokom skrivanja u Srbiji imao dva moždana udara, a po prebacivanju u Hag prošle godine bio je podvrnut operaciji hernije i pod tretmanom zbog drugih bolesti, uključujući kamen u bubregu i upalu pluća.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 16. maja ove godine, a prvi svjedok izveden je 9. jula. Tužilaštvo je namjeravalo da do početka ljetne pauze, odnosno do kraja iduće nedjelje, sasluša sedam svjedoka. Do sada je saslušan jedan svedok, Elvedin Pašić, dok je Dejvid Harland započeo da daje iskaz 10. jula.

Na listi svjedoka optužbe za prvi segment suđenja nalaze se još britanski general Ričard Danat, jedan zaštićeni svjedok koji je preživio masovna strijeljanja na farmi u Branjevu, nekadašnji vojni posmatrač UN, kenijski pukovnik JozeF Kingori, njemačka bolničarka Kristina Šmic, koja je u junu i julu 1995. radila u Srebrenici u humanitarnoj organizaciji "LJekari bez granica" i pripadnik Holandskog bataljona UnproFora Elko Koster.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: