{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odbrana Mladića ponovo zatražila odgodu od šest mjeseci

F
31.5.2012. u 13:53
0
2
Odbrana Mladića ponovo zatražila odgodu od šest mjeseci
0
Odbrana Mladića ponovo zatražila odgodu od šest mjeseci
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Odbrana Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), ponovno je zatražila od Haškog tribunala da odgodi početak dokaznog postupka za šest mjeseci zbog “kontinuiranih problema s objelodanjivanjem dokaza”.
Branko Lukić, Mladićev branilac, istakao je da su na drugim suđenjima pred Haškim tribunalom dokazi odbranama bili dostavljeni “makar tri mjeseca prije dokaznog postupka”, ali da to njima nije omogućeno zbog kašnjenja Tužilaštva u dostavljanju dokaza.

“Jasno je da odbrana i dalje nema sve dokaze, kao i da je optužba davala pogrešne izvještaje o objelodanjivanju dokaza. Vijeće je donijelo odluku o početku dokaznog postupka vodeći računa samo o tome da odbrana ima dokaze koje će Tužilaštvo koristiti prilikom ispitivanja svjedoka, a ne vodeći računa o dokazima potrebnim za unakrsno ispitivanje svjedoka”, navodi Mladićeva odbrana.

Suđenje Ratku Mladiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počelo je 16. maja ove godine izvođenjem uvodnih riječi optužbe.

Iako je dokazni postupak trebao početi 29. maja, Sudsko vijeće odgodilo je pozivanje prvih svjedoka za 25. juni, jer odbrana optuženog nije bila u posjedu svih dokaza zbog greške Haškog tužilaštva u objelodanjivanju. Odbrana je tražila odgodu od šest mjeseci, ali je Sudsko vijeće ocijenilo da bi pauza od mjesec dana bila dovoljna.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i u još nekoliko bosanskohercegovačkih općina 1992. godine, kao i za progon Bošnjaka i Hrvata s teritorija pod kontrolom VRS-a, granatiranje i snajpersko djelovanje po Sarajevu, te uzimanje međunarodnih vojnika za taoce. On je uhapšen u maju 2011. nakon preko 15 godina provedenih u bijegu.

Haško tužilaštvo je u četvrtak, 31. maja, dostavilo Sudskom vijeću pisani podnesak sa izmijenjenim spiskom od 14 svjedoka koje namjerava pozvati u prvih mjesec dana dokaznog postupka, javio je BIRN.

Tužilaštvo je navelo da je spisak prvih svjedoka sačinjen nakon “odabira onih svjedoka za koje se odbrana mogla pripremiti, jer su im dostavljeni svi dokazi”.

“Ovih 14 svjedoka će govoriti o dva masakra 1992., početnom granatiranju Sarajeva u maju 1992. godine, jednom incidentu snajperskog djelovanja i jednom od masovnih ubistava u Srebrenici. U ovom dijelu će također biti izneseni dokazi u vezi sa organizacionom strukturom VRS-a i kako je Mladić pokazivao autoritet kao komandant Glavnog štaba”, navedeno je u podnesku Haškog tužilaštva.
Od navedenih 14 svjedoka, petorica će biti zaštićeni svjedoci koji će govoriti o masovnim ubistvima na području Srebrenice te kampanji terorisanja civila Sarajeva. Jedan od zaštićenih svjedoka bit će nekadašnji pripadnik VRS-a koji će govoriti o instrukcijama koje su date snajperistima Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a tokom opsade Sarajeva.

Uz njih, u korist optužbe svjedočit će Rajif Begić i Elvedin Pašić, koji će pričati o masovnim ubistvima Bošnjaka u Ključu i Sanskom Mostu.

O zločinima u Srebrenici, koji su se desili nakon što su snage VRS-a u julu 1995. godine preuzele kontrolu nad tom zaštićenom enklavom, govorit će Joseph Kingori i Eelco Koster, bivši pripadnici Ujedinjenih nacija koji su boravili u Srebrenici, kao i Momir Nikolić, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost Bratunačke brigade VRS-a, koji je 2006. osuđen na 20 godina zatvora za učešće u tim zločinima.

David Harland i John Jordan, nekadašnji pripadnici međunarodnih snaga u BiH, govorit će o zločinima u glavnom gradu BiH, o čemu će iskaz dati i Aernout van Lynden, bivši novinar Sky News televizije, koji je boravio u Sarajevu između 1992. i 1994. godine.
Prvi stručni nalaz na suđenju Mladiću dat će Richard Dannatt, bivši komandant britanskih vojnih snaga, koji će iznijeti nalaz i mišljenje o kontroli i komandnom sistemu unutar VRS-a.

Dokazni postupak, kako navodi Haško tužilaštvo, trebao bi početi 25. juna ove godine svjedočenjem Elvedina Pašića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: