BiH
0

Danas je Svjetski dan borbe protiv raka

SRNA
Svjetska zdravstvena organizacija zajedno sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka organizuje danas Svjetski dan borbe protiv raka.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se kako bi se upozorilo na potrebu smanjenja stope smrtnosti od tog glavnog uzročnika smrti u svijetu.

Ove godine kampanja, posvećena prevenciji, ima zajednički slogan: "Prevencija raka je moguća".

Svake godine u svijetu oboli više od 12 miliona ljudi, a 7,6 miliona umre od ove bolesti.

Više od dvije trećine malignih bolesti nastaje pod uticajem faktora koji su rezultat savremenog života, što je i razlog da su ove bolesti u porastu u razvijenim zemljama. Epidemiološke studije su potvrdile povezanost navedenih oblika ponašanja kod ljudi i nastanka malignih bolesti.

Čak  40 posto malignih bolesti može biti izbjegnuto jednostavnim mjerama: prestankom pušenja, ograničenim konzumiranjem alkohola, izbjegavanjem suvišnog izlaganja suncu, zadržavanjem prosječne težine konzumiranjem zdrave hrane, vježbanjem kao i zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak. 

Međunarodno udruženje za borbu protiv raka  navodi da 20 posto karcinoma koji se dijagnozira svake godine može se pripisati virusnim ili bakterijskim infekcijama, kao što su: infekcije izazvane papilomavirusom - koji može da dovede do raka grlića materice, virus hepatitisa B ili C (koji mogu dovesti do raka jetre), virus Epstein-Barr  koji može da dovede do limfoma Burkitt, helikobakter pilori - bakterija povezana sa kancerom želuca.
Stopa oboljelih od kancera koji su povezani sa infekcijama veća je u zemljama sa niskim prihodima, čak 80 posto smrtnosti od raka grlića materice zabilježeno je u zemljama u razvoju.