Jelena Šehović, patolog
0

"Ako se rano dijagnosticira, liječenje raka može biti vrlo uspješno"

FENA
Šefica Odjeljenja patologije Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", specijalista patolog Jelena Šehović kazala je danas da se posljednjih godina bilježi porast malignih oboljenja, te da je slika te patologije kompleksnija u odnosu na raniji period.

"Ne samo da imamo veći broj različitih malignih bolesti nego one postaju i sve kompliciranije. Dobna granica za pojedina oboljenja (rak grlića materice) pomjera se naniže, a na to utječu način života, stres, razna opterećenja, higijenske navike...", istaknula je dr. Šehović.

U povodu 4. februara - Svjetskog dana borbe protiv raka, Šehović je istaknula da je dijagnostika dosta napredovala te da se sve češće maligna oboljenja otkriju dosta rano odnosno na vrijeme kad se mogu kvalitetno operirati i dalje adekvatno tretirati.

"I onkologija je uznapredovala, pa pacijenti nakon što im je dijagnosticirano maligno oboljenje mogu dobiti kvalitetan tretman novim lijekovima, metodama zračenja i slično", kazala je ona.

Po riječima dr. Šehović, u populaciji koju tretira Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" trenutno je vodeći rak debelog crijeva. On je dosta nezgodan za dijagnostiku jer, između ostalog, zahtijeva kolonoskopiju, koja je neprijatna i komplicirana za pacijente, ali je vrijedna truda zbog toga što je to vrsta raka koji se može uspješno liječiti ako se dijagnosticira na vrijeme.

"Drugi po redu u našoj bolnici je rak grlića materice, a u posljednje vrijeme ima veliki broj žena s rakom dojke, koje nažalost dolaze u dosta uznapredovalom stadiju", kaže dr. Šehović.

Ona ističe da se u slučaju sva tri spomenuta oblika raka može učiniti jako puno u smislu prevencije. Naglašava da ljudi treba da budu svjesni da u stresno vrijeme u kojem živimo dodatnu pažnju treba posvetiti zdravlju i ići na redovne kontrole.

"Kod raka debelog crijeva to je kolonoskopija ili pregled kod gastroenerologa, kod raka grlića materice to su Papa testovi, a kod raka dojke obavezna je mamografija koja omogućava da se rak otkrije dovoljno rano da ne ugrozi život žene", kazala je Šehović.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. februara, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ove godine će poduprijeti Međunarodnu uniju za borbu protiv raka (UICC) da organizira svjetsku kampanju prevencije oboljenja od raka pod nazivom "I kancer se može prevenirati".

Stručnjaci procjenjuju da se značajan dio svih vrsta raka može spriječiti promjenom načina života - zdravom prehranom, fizičkom aktivnošću i prestankom pušenja.