Reagirao i OHR
394

Danas je godina dana od isteka roka za uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate: Ima li pravde

M. G.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Danas se navršava tačno godinu dana od isteka roka koji je Evropski sud za ljudska prava odredio za uklanjanje pravoslavne crkve sagrađene na imanju Fate Orlović iz Konjević Polja i njeno premještanje u Bratunac.

Dugo je Fata Orlović čekala pravdu, a sada se već dugo kasni sa provedbom obavezujuće odluke Evropskog suda u njezinu korist, navode iz OHR-a.

"Želim da se pravda zadovolji i da se Fata Orlović ispoštuje zbog nevolja kroz koje je prošla tokom duge i iscrpljujuće pravne bitke. U svojoj poodmakloj dobi, Fata Orlović ne zaslužuje daljnje nepoštovanje od strane vlasti Republike Srpske, već neodložno i potpuno zadovoljenje pravde", rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko..

Budući da je vladavina prava presudno načelo Općeg okvirnog sporazuma za mir, visoki predstavnik će se referirati na ovaj i druge slučajeve u svom sljedećem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, kao na još jedan primjer potpunog zanemarivanja izvršenja sudskih odluka.

"Važan pokazatelj poštovanja vladavine prava u bilo kojem demokratskom društvu nisu riječi ili izjave nego nivo provedbe sudskih odluka domaćih i međunarodnih sudova. Nažalost, pokazatelji za Bosnu i Hercegovinu su vrlo nepovoljni," zaključio je visoki predstavnik Inzko.

Podsjećamo, Fata Orlović (78) već godinama vodi pravnu borbu sa vlastima bh. entiteta Republika Srpska, jer je u dvorištu njene kuće u Konjević Polju kod Bratunca nelegalno izgrađena pravoslavna crkva.

Crkva je, u njenom dvorištu, napravljena 1998. godine, u vrijeme kada je ona bila u izbjeglištvu. Do početka agresije na BiH, imanje je pripadalo njenom suprugu, kojeg je sa još 20 članova porodice srpska vojska ubila u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Fata Orlović nakon povratka u Konjević Polje 2000. godine, pokreće sudski spor za povrat parcele, tražeći da se crkva izmjest iz njenog dvorišta, što nije učinjeno ni nakon brojnih tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist.

Zadnju tužbu Fata Orlović podnijela je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koji je u oktobru 2019. godine donio pravosnažnu presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović. Krajnji rok da se crkva izmjesti bio je 1. april 2020. godine.