{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas izricanje presude Maktoufu

S
11.7.2014. u 08:01
0
0
Danas izricanje presude Maktoufu
0
Danas izricanje presude Maktoufu
Pred Sudom BiH u Sarajevu danas će biti izrečena prvostepena presuda po ponovljenom postupku Abduladhimu Maktoufu, koji je prethodno bio osuđen na pet godina zatvora za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, saopšteno je iz Suda BiH.
Odlučujući po zahtjevu branioca osuđenog za ponavljanje krivičnog postupka, sudsko vijeće Suda BiH je 8. oktobra 2013. godine donijelo rješenje kojim se dozvoljava ponavljanje krivičnog postupka u korist osuđenog Maktoufa.

Imajući u vidu da je presudom Evropskog suda za ljudska prava od 18. jula prošle godine utvrđeno kršenje Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda prema Maktoufu, jer je u postupku protiv optuženog umjesto krivičnih odredaba Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine trebalo primijeniti odredbe Krivičnog zakona SFRJ iz 1976. godine, Sud je utvrdio da su ispunjeni uslovi za ponavljanje krivičnog postupka u korist osuđenog.

U saopštenju se navodi da optužnica tereti Maktoufa za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u vezi sa događajima na području Travnika tokom 1993. godine.

Na prethodnom ročištu Maktoufova odbrana zatražila je smanjenje kazne zatvora sa pet godina na godinu.

Izricanje presude zakazano je za danas u 13.30.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: