BiH
0

Naredne sedmice presuda Abduladhimu Maktoufu

FENA
Sud BiH će sljedeće sedmice izreći presudu Abduladhimu Maktoufu, optuženom za zločine počinjene u Travniku.

Postupak protiv Maktoufa, koji je 2006. osuđen na pet godina zatvora, obnovljen je zbog pogrešne primjene zakona.

Izricanje presude zakazano je u petak, 11. jula. Za utorak, 8. juli, zakazana je sjednica Apelacionog vijeća na kojoj će biti iznesene žalbe na presudu kojom je Savo Babić u decembru pošle godine oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. u Bratuncu.

Istog dana iskaz će dati dodatni svjedok Odbrane Predraga Milisavljevića, optuženog zajedno s Milošem Pantelićem i Ljubomirom Tasićem za zločine počinjene u junu 1992. nad civilnim stanovništvom s područja općine Višegrad.

Novi svjedoci će se u utorak pojaviti na suđenju Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki, Neđeljku Kuljiću i Željku Iliću, optuženima za zločine počinjene u Bileći, a bit će održana i statusna konferencija u postupku protiv Olivera Krsmanovića, kojem su na teret stavljeni zločini u Višegradu.

Nastavak suđenja Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću, Edibu Buljubašiću i Marini Grubišić-Fejzić zakazan je također za utorak, kao i saslušanje vještaka Odbrane na suđenju Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene u Sarajevu.

U ponedjeljak, 7. jula, nastavit će se suđenje Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločine u Trusini, kao i Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radi Škoriću i Iliji Kurušiću, kojima se na teret stavlja zločin počinjen u Kotor-Varoši.

Novi svjedoci bit će saslušani u ponedjeljak i utorak na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, a u ponedjeljak i četvrtak nastavlja se suđenje Draganu Šekariću, koji je optužen za zločine počinjene u Goraždu i Višegradu.

U srijedu, 9. jula, nastavit će se suđenje Goranu Popoviću, koji je optužen za zločine počinjene u Višegradu.

Za srijedu je zakazan i nastavak suđenja Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, kao i Marinku i Zoranu Bjelici te Novici Tripkoviću, okrivljenima za zločine u Kalinoviku, te Vitomiru Rackoviću za zločine počinjene u Višegradu.

U četvrtak, 10. jula, nastavlja se suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za zločine počinjene na području općine Hadžići, kao i Indiri Kamerić, optuženoj za zločine počinjene 1992. u Bosanskom Brodu, te Nikoli Mariću, koji se tereti za zločine u Prozoru.

Dan kasnije, nastavlja se suđenje Safetu Mujčinoviću, Zijadu Hamziću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine počinjene u Kladnju, kao i Josipu Toliću, optuženom za zločin u Odžaku i Bosanskom Brodu, te Vehidu Subotiću, koji se tereti za zločine u Zenici.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u srijedu će se nastaviti obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine počinjene u Krajini.

Nastavak suđenja Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, kao i Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkoviću, optuženima za zločine u Kalinoviku, te Vitomiru Rackoviću za zločine u Višegradu zakazan je za srijedu.

U četvrtak, 10. jula, nastavlja se suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za zločine u Hadžićima, kao i Indiri Kamerić, optuženoj za zločine počinjene 1992. u Bosanskom Brodu, te Nikoli Mariću, optuženom za zločine u Prozoru.

Dan kasnije, nastavlja se suđenje Safetu Mujčinoviću, Zijadu Hamziću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, optuženima za zločine u Kladnju, kao i Josipu Toliću, optuženom za zločin u Odžaku i Bosanskom Brodu, te Vehidu Subotiću, koji se tereti za zločine u Zenici.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, u srijedu će se nastaviti obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću za zločine počinjene u Krajini, prenosi BIRN.