Parlament BiH
4

Danas izjašnjavanje o smjenama u Vijeću ministara

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas bi se trebali izjasniti o Zahtjevu za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH kojim je predložena smjena ministrice odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika Borisa Jerinića i Seada Jusića.

U zahtjevi koju potpisuju DF-ovi zastupnici Damir Bećirović, Željko Komšić, Hanka Vajzović, Mensura Beganović i Maja Gasal-Vražalica te zastupnici SDP-a BiH Saša Magazinović, Mirsad Mešić i Denis Bećirović kao razlog za smjenu navodi se dozvola koju je Ministarstvo odbrane BiH dalo Oružanim snaga BiH za učešće na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske, 9. januara 2017. godine u Banjoj Luci.

Ranije je smjenu Seada Jusića iz istih razloga od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića zatražio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, ali ona se nikada nije našla na dnevnom redu. Inače, Jusić je imenovan za zamjenika ministrice odbrane BiH na prijedlog SBB-a

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik jučer je izjavio da sjednici neće prisustvovati zastupnici iz reda SNSD-a koji bojkotuju rad Parlamentarne skupštine BiH zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije po tužbi BiH, a koji je odbijen u Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Državni parlamentarci danas bi se trebali očitovati i o Prijedlogu zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za imenovanje jednog člana Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda, Prijedlogu izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine i Izvještaju o radu i finansijskom izvještaju Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2016. godinu.

Na dnevnom redu nalazi se i 23 izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti među kojima su i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Informaciji Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane, Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Izvještaju o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2014. godini, Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Predstavnici Saveza za promjena koji čine dio parlamentarne većine odazvali su se pozivu na prošlu sjednicu Zastupničkog doma, ali nisu glasali o tačkama dnevnog reda. Razlog za takvu odluku, kao i u slučaju SNSD-a, bio je podneseni zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid.