Tadić ili neko drugi
4

Danas ističe konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Javni konkurs Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine bit će zatvoren u danas, 31. augusta 2018. godine.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine raspisalo je 16. augusta javni konkurs za izbor 21 tužioca i sudije u BiH. Među oglašenim pozicijama nalaze se i pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH i njegova dva zamjenika.

Na ranijem javnom konkursu za izbor glavnog državnog tužioca, a koji je nakon raspisivanja poništen, za glavnog tužioca prijavili su se Ivan Matešić, Kasim Halilčević, Ismet Šuškić, Gordana Tadić, Siniša Vranješ, Saša Sarajlić, Miroslav D. Marković, Dijana Kajmaković, Munib Halilović, Tomislav Ljubić, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janić i Seid Marušić.

VSTV je tada donio odluku da se konkursi za rukovodioce u pravosuđu, glavne tužioce, zamjenike glavnih tužilaca i predsjednike sudova u BiH, koji su ranije bili raspisani, uključujući i konkurs za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, ponište i ponovo raspišu nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Poslovnika o radu VSTV-a BiH, koji takvu odredbu predviđa u prijelaznim i završnim odredbama, odnosno 30 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Izmjene Poslovnika VSTV BiH je usvojio na sjednici održanoj 11. maja 2018. godine, a u skladu s Akcionim planom VSTV-a BiH za implementaciju preporuka Evropske komisije, koje se, između ostalog, odnose na oblast odabira i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.