BiH
4

Danas i sutra sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
U Sarajevu je za danas i sutra sazvana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, 13. redovna.

U obimnom dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izvršnom postupku, proslijeđen u proceduru iz Federalne vlade, na koji je poslanik Jasmin Duvnjak uložio određene amandmane.

Amandmani bi, u slučaju da ih odobri Parlament, izmijenili suštinu Vladinog prijedloga.

Duvnjak traži da budući zakon propiše da za izvršenje finansijskih obaveza Federacije BiH, kantona i općina, koje nastaju na osnovu pravosnažnih sudskih presuda, bude planirano najviše po dva posto od godišnjih budžeta navedenih nivoa vlasti.

Vlada je, pak, predložila da novac za te namjene bude planiran u budžetima prema njihovim mogućnostima, dok je prema aktuelnom zakonu obavezno planiranje pet posto.

Duvnjak ističe da njegovi amandmani ne samo da štite budžete od prekomjernog izlaganja finansijskim troškovima, već u pogledu obaveza za izvršavanje sudskih presuda, štite i javne ustanove koje se finansiraju iz vanbudžetskih fondova.

"Osim toga, ustavni sudovi Bosne i Hercegovine, kao i Federacije BiH, presudili su ranije da su pojedine odredbe aktuelne legislative o izvršnom postupku neustavne te naložili potrebu da se propisom definiraju iznosi koji će se izdvajati za ove namjene, ali takvi da zadovoljavaju dva kriterija: da izvršenje pravosnažnih sudskih presuda bude u razumnim rokovima te da se očuva likvidnost budžeta, kao i funkcioniranje javnih institucija i ustanova", obrazlaže Duvnjak.

On je sljedećim amandmanom zatražio da izmijenjeni zakon o izvršnom postupku stupi na snagu dan nakon donošenja u Parlamentu da bi vlasti u kantonima, u ovom slučaju u Zeničko-dobojskom, što prije imali važan ulazni parametar za budžet.