Najava iz Oružanih snaga
541

Danas i narednih dana probni letovi novim američkim helikopterima iznad Sarajeva

G. M.
Helikopteri jučer dopremljeni u Sarajevo (Foto: Twitter)
Helikopteri jučer dopremljeni u Sarajevo (Foto: Twitter)
U okviru planiranih zadaća primopredaje novih helikoptera za Oružane snage Bosne i Hercegovine, u narednim danima, uključujući i danas, provodit će probne helikopterske letove u zoni Sarajeva.
Letovi će se obavljati u područjima propisanih zona letova, sukladno pravilima koja reguliraju uporabu zračnog prostora u Bosni i Hercegovini. Radi se o helikopterima Bell Huey II koji su nabavljeni za OS BiH.

Službena primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova, uz prisustvo medija i visokih uzvanika, najavljeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Podsjetimo, Bosni i Hercegovini jučer su isporučena četiri američka vojna helikoptera Bell Huey II. Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine su krajem prošlog mjeseca saopćili da BiH dobija helikoptere "UH-1H-II" ukupne vrijednosti 38.539.378 dolara, od čega je Bosna i Heregovina uplatila s 4.360.000 dolara, tj. 7,5 miliona KM.

Ostatak novca su osigurale Sjedinjene Američke Države kroz program pomoći prijateljskim državama. Ugovor o nabavci je potpisan u decembru 2019.

U Ministarstvu odbrane su istakli da su ovo višenamjenski helikopteri. Osigurana je obuka pilota i tehničara te oprema i alat za održavanje. Iz OS BiH su poručili da će ovom nabavkom moći nastaviti još bolje izvršavati zadaće zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale aktivnosti u ispunjavanju njihovih glavnih misija.