Na sjednici VM
2

Danas bi konačno trebalo biti deblokirano 330 miliona MMF-ovog kredita

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH trebalo bi biti deblokirano 330 miliona eura MMF-ovog kredita, potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući Zoran Tegeltija.

On je kazao da je jučer prijedlog odluke proslijedio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i da postoji šansa da će danas konačno biti postignut dogovor o raspodjeli novca koji duže od mjesec stoji u Centralnoj banci BiH.

Tegeltija kaže da je riječ o raspodjeli novca na način kako je napisano u Pismu namjere MMF-u, a to znači 62% za Federaciju BiH (sa 10 kantona), 38% za Republiku Srpsku s tim da će oba entiteta preusmjeriti po 0,5% za Distrikt Brčko.

Prema tom dogovoru, koji su ranije postigli lideri SDA i HDZ-a Bakir Izetbegović i Dragan Čović, iznos koji je namijenjen za Federaciju BiH će biti podijeljen na način da će 50% dobiti federalni nivo, a preostalih 50% će biti podijeljeno po kantonima.

No, kako saznajemo, na današnjoj sjednici bi se pored tog prijedloga moglo tražiti i drugo glasanje za odluku koju ranije nisu podržali ministri iz SDA, SBB-a i DF-a, u kojoj je za bošnjačke zvaničnike sporno stavljanje kantona kao subjekata. Pitanje je kako će doći do drugog glasanja s obzirom na to da je istekao rok od sedam dana od prvog glasanja.

Da li će to poremetiti jučer "ispeglanu" situaciju ostaje da se vidi na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je na sjednici 23. aprila donijelo odluku kojom je ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi dalo ovlaštenja za izdavanje promisorne note za povlačenje sredstava MMF-a, u kojoj se navodi da će sredstva koja budu povučena na osnovu promisorne note biti raspoređena posebnom odlukom Vijeća ministara BiH shodno potpisanom Pismu namjere.

Osim promisorne note Ministarstva finansija i trezora, za raspodjelu sredstava treba dodatni dokument, odnosno odluka Vijeća ministara. Takva odluka nije donesena, što znači da još uvijek nisu stvoreni svi preduslovi za distribuciju novca prema nižim nivoima vlasti.

Sredstva se nalaze na depozitnom računu Ministarstva finansija za MMF transakcije i bit će podijeljena u skladu s instrukcijama ovog ministarstva, a koje će se temeljiti na posebnoj odluci Vijeća ministara o raspodjeli sredstava.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić ranije je rekao za naš portal da novac MMF-a ostaje na računu Centralne banke BiH sve dok Vijeće ministara ne donese posebnu odluku na osnovu koje može biti podijeljen te da neće uraditi ništa protuzakonito i da je već dva puta pisao Vijeću ministara zbog ovog problema.