{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan srednjoškolaca: Apel za unaprijeđenje obrazovanja

17.11.2012. u 14:27
0
11
Dan srednjoškolaca: Apel za unaprijeđenje obrazovanja
0
Performansom upriličenim na platou ispred sarajevske Katedrale danas je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine obilježen Međunarodni dan srednjoškolaca, uz apel za unapređenje obrazovnog sistema u BiH, a sve u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca u BiH (ASuBiH). Međunarodni dan srednjoškolaca je obilježen i u drugim gradovima.
Pod sloganom "Obrazovanje viza za budućnost", defileom i paljenjem svijeća u znak žaljenja zbog stagniranja bh. obrazovanja, srednjoškolci - sudionici manifestacije, na simboličan način su iskazali nezadovoljstvo obrazovnim sistemom u Bosni i Hercegovini.

Kako je u izjavi za medije istaknuo član Upravnog odbora ASuBiH i PR-menadžer Peter-Josip Bevanda, krajnje je vrijeme da se iniciraju pozitivni procesi koji bi doveli do unapređenja obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, opterećenog različitim vrstama podjela, slabom opremljenošću školskih ustanova, te nezadovoljavajućim nastavnim planovima i programima i kadrovskim rješenjima.

Po njegovim riječima, ASuBiH je nevladina organizacija koja okuplja oko 160.000 srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, osnovana 2007. godine radi animiranja učenika i artikuliranja njihovih interesa, ali i ukazivanja vlastima na neophodnost pozitivnih promjena u bh. obrazovnom sistemu, posebno na planu kreiranja zajedničkih osnova i prevladavanja administrativnih prepreka u cijeloj BiH.

Asocijacija srednjoškolaca u BiH obilježava Međunarodni dan srednjoškolaca u 30 bh. gradova, uličnim performansima, defileima, postavljanjem transparenata, kao i prikupljanjem potpisa u znak podrške.

Generalni sponzor ovog projekta kao i ASuBiH je njemačka Fondacija "Schueler Helfen Leben - Učenici pomažu život".

Dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na studente i profesore koji su strijeljani nakon mirnog protesta 17. novembra 1939. godine. Oni su protestovali protiv nacističke okupacije.

Međunarodni dan srednjoškolaca peticijom i defileom kroz grad obilježen i u Zenici.

Članovi lokalnog vijeća Zenice Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, danas su na Trgu Alije Izetbegovića obilježili 17. novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca, tako što su potpisivanjem peticije i defileom kroz grad ukazali na probleme srednjoškolaca, te informisali srednjoškolce da je danas njihov dan.

Kanurić Muharem, učenik JU "Mješovite škole u Zenici" i koordinator za tim Zenice ASU BiH, koji je ujedno danas bio i moderator ove aktivnosti, ističe da je cilj informisati srednjoškolce o njihovom danu.

"Cilj današnjeg okupljanja je da prije svega obilježimo Međunarodni dan srednjoškolaca koji se već petu godinu po redu obilježava i u Bosni i Hercegovini i Zenici. Danas smo odlučili i pokrenuti peticiju kojom tražimo da u budućnosti 17. novembar bude ne nastavni dan, odnosno, da se ide u školu ali da sve bude popraćeno kulturnim i sportskim manifestacijama.", zaključio je Kanurić.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se 17. novembra u znak sjećanja na 17. novembar 1939. godine, kada su češki srednjoškolci i studenti, koji su mirno prosvjedovali protiv nacizma, uhićeni i strijeljani.

Odziv na današnji skup prema riječima Kanurića je zadovoljavajući, ali vjeruju da će u toku dana skupiti dovoljan broj potpisa kako bi uspjeli ostvariti svoje ciljeve za današnji dan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: