DRUGI DAN BAJRAMA
56

Dan šehida u Mostaru: Bošnjaci kao narod su mnogo podnijeli žrtava za svoju slobodu u državi

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U Mostaru je danas učenjem hatma dova obilježen Dan šehida koji se tradicionalno obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, a centralnu svečanost na mostarskim Šehitlucima predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar, Dino ef. Maksumić.

"Nemoj nipošto smatrati mrtvima one koji su poginuli na Božjem putu. Ne, oni su živi i kod svog Gospodara opskrbljeni, veseli zbog onoga što im je Bog od svoje blagodati dao", kazao je Maksumić navodeći kako to stoji u Kur'anu.

Nakon proučene hatma dove svim šehidima, je podsjetio da su oni svoje živote dali za našu slobodnu domovinu i državu BiH braneći naša prava na život, vjeru, porodicu, potomstvo, imetak, čast i dostojanstvo.

"Danas na mostarskim Šehitlucima i drugim šehitlucima i mezarjima širom naše domovine BiH obilježavamo Dan šehida kojeg je Rijaset islamske zajednice ustanovio da se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama kao važan datum naše novije historije koji nas podsjeća na odbranu naše domovine i plemenitu veliku žrtvu najhrabrijih sinova i kćeri ove zemlje", kazao je Maksumić prenoseći poruku mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, koji je kazao kako sloboda ima veliku cijenu.

"Ona se skupo plaćala, a naša domovina i Bošnjaci kao narod mnogo su podnijeli žrtava za svoju slobodu u državi, zapravo na javno manifestiranje svoje vjere i ponovno vraćanje svog nacionalnog imena i nacionalnog bosanskog jezika. Sloboda se živi, manifestira, njeguje i ljubomorno čuva. S vrijednostima slobode nema pogodbe i nema kalkulacije" istaknuo je on.

Naglasio je da muftija pozdravlja čvrsto opredjeljenje Bošnjaka da se "iznova okupe u jedan državotvorni, patriotski blok u Mostaru i Hercegovini, kako bi se o bitnijim pitanjima ovoga prostora promišljalo, debatiralo i dogovaralo".

"Pozdravljamo predano nastojanje patriota ovoga grada da se konačno poduzmu konkretni koraci na uređivanju i zaštiti lokaliteta mostarskih Šehitluka, Liska harema na Kanterevcu i konačno izgradnji dostojnog centralnog spomen obilježja šehidima i palim borcima", kazao je.

Naglasio je kako je to patriotska obaveza koju trebaju podržati svi koji mogu i trebaju pomoći.

"Nikakvi izgovori i opravdanja više se ne mogu iznalaziti da se to ne uradi. Očekujemo da će odgovorni Bošnjački politički predstavnici na nivou grada Mostara, boračka udruženja i predstavnici nevladinog sektora učiniti ono što se očekuje od njih i po ovim pitanjima se odrediti jedinstveno u duhu ispunjavanja obaveza prema šehidima ali i prema nama živima, kao baštinicima njihovog nasljeđa", zaključio je.

Nakon centralne svečanosti na mostarskim Šehitlucima organizovan je posjet i ostalim lokalnim šehidskim mezarjima.