BiH
61

Dan rudara: Najteža godina za rudare Kreke poslije 1990. godine

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U povodu 21. decembra Dana rudara danas je u tuzlanskom BKC-u održana svečana sjednica koju je organizovao Sindikat rudara Rudnika Kreka. Predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Fikret Mehić na kraju 2014. godine sumirao je ostvarene rezultate.

"Ovo je najteža godina za rudare Rudnika Kreka poslije 1990. godine i tragedije u jami Dobrnja – Jug. U maju nam je potopljen Površinski kop Šikulje, a u augustu smo imali pokretanje klizišta u Površinskom kopu Dubrave. Pristali smo nakon toga na umanjenje plate za 20 posto, a potom smo se solidarno odrekli i po 10 KM kako bismo pomogli preduzeću u ovim teškim trenucima. Nažalost, imali smo samo pomoć Elektroprivrede BiH, dok je pomoć svih instanci vlasti izostala“, kaže Fikret Mehić.

Mehić je podsjetio i na 1920. godinu i Husinsku bunu te istakao kako se i danas rudari bore za određena prava, baš kao i prije stotinjak godina. Direktor Rudnika Kreka Enver Omazić naveo je kako je rudnik na početku godine imao oko 200.000 tona proizvedenog uglja mjesečno.

"Poslije nezapamćenih poplava proizvodnja je pala, jer je kop Šikulje van proizvodnje. Zbog toga je rudniku nanesena indirektna šteta od oko 27 miliona KM. Pomogla nam je Elektroprivreda BiH sa 1,5 milion KM bespovratnih sredstava, kako bi se konsolidovali, i još 8 miliona KM kredita“, istakao je Omazić.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH, naglasio je kako rana iz Raspotočja nikada neće zarasti, a za potapanje kopa Šikulje rekao je kako je to više od materijalne štete. Također, Husić je u svom izlaganju kratko naveo i sve ono što planira reći sutra u Sarajevu na svečanoj sjednici.

Svečana sjednica u tuzlanskom BKC-u otvorena je dokumentarnim filmom "Halal pare“, koji je rađen po tekstu Nedžada Ibrišimovića. Režiser je bio Sulejman Muratović, scenarista Muhamed Berbić, montažer Muhamed Kahrimanović, a glavna uloga je povjerena glumcu Irfanu Kasumoviću.